Istoria costumului popular românesc din ultimii 100 de ani prezentată în Arizona...

Istoria costumului popular românesc din ultimii 100 de ani prezentată în Arizona (SUA)

Foto: Ziar de Bistrita

Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii săi participă, la Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, la o expoziție a costumului popular românesc din ultimii 100 de ani, o prezentare de produse tradiționonale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”, dar și un atelier de cusut cu ațe și mărgele!

Asociația Culturală Năsăudeanca, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Virginia Linul PFA, au lansat proiectul „Țara Năsăudului – o punte centenară între două continente” – realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Este vorba despre promovarea culturii și tradițiilor românești peste hotare, în contextul Anului Centenarului Marii Uniri și al Patrimoniului Cultural.

Comunitatea studențească din Arizona State University și comunitatea de români din regiune vor putea afla evoluția costumului popular românesc în ultimii 100 de ani, tradițiile din Țara Năsăudului, elementele de inspirație tradițională românească preluate în moda contemporană.

Delegația Asociației Culturale Năsăudeanca și a partenerilor săi va fi prezentă la manifestările organizate de Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, în perioada 30 martie – 15 aprilie, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele includ o expoziție intitulată  „Istoria costumului popular românesc din ultimii 100 de ani”, o expoziție de fotografie cu imagini de la activități importante de promovare a costumului popular, organizate în zona Țării Năsăudului, o prezentare de  produse tradiționale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”un atelier de cusut cu ațe și mărgele, dar și o dezbatere pe tema Țara Năsăudului – oportunitați turistice, educaționale și antreprenoriale.

Este primul proiect dintr-o serie dedicată promovării culturii și tradițiilor specifice Țării Năsăudului în comunități de români din străinătate, prin care Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii ei își propun conștientizarea apartenenței la cultura națională și la inocularea sentimentului de mândrie națională pentru membrii comunității românești de peste hotare.

Asociația culturală „Năsăudeanca” este o asociație înființată în orașul Năsăud, inima Țării Năsăudului, cu scopul de a susține cultura și tradițiile specifice zonei, promovarea acestora și a culturii românești atât în țară, cât și în străinătate, cooperarea cu alte asociații și instituții cu scop asemănător.