Iulian Chifu: Invitaţia lui Dodon este neprotocolară / Cristian Hrițuc: Gestul lui...

Iulian Chifu: Invitaţia lui Dodon este neprotocolară / Cristian Hrițuc: Gestul lui Dodon este formal

Foto: deschide.md

Invitația la Chișinău, semnată de Igor Dodon și adresată președintelui României Klaus Iohannis, este neprotocolară, susține fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu. Un al ex-consilier prezidențial român, Cristian Hrițuc, e de părere că gestul lui Dodon este formal, în eventualitatea de a putea pe urmă declara că Putin se întâlnește cu el, iar Iohannis refuză comunicarea cu Președinția moldovenească.

Iulian Chifu explică de ce invitația lui Dodon este neprotocolară: „Odată ce precedenta a fost la invitația președintelui Timofti, următoarea vizită oficială la nivelul șefilor de state va petrece doar la invitația părții române. În momentul de față, președintele Republicii Moldova este departe de a îndeplini condițiile pentru a-și asigura o invitație la București. Din contra, relațiile bilaterale sunt reci din cauza ieșirilor anti-românești ale lui Igor Dodon”.

În continuare, Chifu punctează câteva exemple care – reparate – ar permite o reconstrucție a relației bilaterale între cei doi președinți: „Reconstrucția încrederii și a unei relații bilaterale începe cu inversarea câtorva acțiuni pe care Igor Dodon le-a luat, de exemplu: respectarea hotărârii Curții Constitiționale și reașezarea limbii române pe site-ul Președinției, nediscriminarea funcționarilor și a cetățenilor care se autoidentifică români sau a celor care au cetățenia română, profesarea statului de președinte al Republicii Moldova și nu cea de emisar informal al intereselor Federației Ruse la Chișinău”, a conchis Iulian Chifu.

La rândul său, Cristian Hrițuc este convins că Igor Dodon face o invitație de formă Președintelui României: „Nici măcăr el nu crede în acest demers și nu îl face cu scopul de a îmbunătăți relația președinției moldovene cu autoritățile de la București. După atitudinea pe care a avut-o de-a lungul timpului față de România, după excesele de limbaj, după acțiunile de sfidare, cred că mai degrabă putem descifra invitația lui Dodon ca un mic joc ipocrit pentru a arăta moldovenilor un singur lucru: «Uitați, eu vreau să fiu în relații bune cu românii, ei nu vor să mă primească», decât ca un demers serios. Eventual, după aceea să treacă la etapa a doua, cu rușii putem să fim prieteni, Putin mă primește, cu românii nu”.

Dodon știe că toate declarațiile lui sunt monitorizate la București și nu numai, continuă Cristian Hrițuc. „De-a lungul timpului, a trecut de la campania «jandarmul român» și până la declarații de genul unirii Moldovei cu regiunea Moldovei din România. Este un președinte care a spus deschis că vrea să rupă Acordul de Asociere cu UE. Toate aceste gesturi nu au făcut altceva decât să ducă la o auto-izolare a președintelui moldovean”, explică el concluzionând că autoritățile de la București, Guvernul României, Președintele Iohannis nu au cum să intre într-un dialog cu un astfel de personaj precum Dodon.

„Există o conlucrare foarte bună între autoritățile românești și Guvernul de la Chișinău, România ajută cu tot ce poate dezvoltarea Moldovei, dar partenerul de dialog este Guvernul Filip. Dodon nu are poarta deschisă nici în Europa, nici în alt stat democratic. Se poate juca de-a diplomatul, așteptându-l pe Putin câte 4 ore în anticameră și, eventual, adresându-i invitații liderului nord-coreean”, a conchis Hrițuc.

Ca un scurt reminder,  Igor Dodon a transmis o invitație președintelui Klaus Iohannis de a vizita Republica Moldova, cu prilejul unei întâlniri pe care preşedintele moldovean a avut-o cu  Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Asta deși, de-a lungul timpului, mesajele lui Dodon către România și președintele acesteia au fost agresive și obraznice, ieșite complet din uzanțele diplomatice, fapt care a făcut imposibilă comunicarea dintre cei doi șefi de state. Sursa: https://deschide.md/