Jean-Claude Juncker a vorbit despre acceptarea României în spațiul Schengen și organizarea,...

Jean-Claude Juncker a vorbit despre acceptarea României în spațiul Schengen și organizarea, la Sibiu o primului summit european post-Brexit

foto:adevarul.ro

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker vrea ca şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE să se întâlnească în România, la Sibiu, a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte blocul european, în martie 2019, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.Camera Comunelor din Marea Britanie a votat în cursul nopți de luni spre marți să discute în a doua lectură planul premierului Theresa May de a abroga legile Uniunii Europene și de a le include în legislația britanică, precizează Agerpres. 326 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului au votat favorabil, în timp ce 290 s-au opus  proiectului de lege privind retragerea din UE.

Proiectul de lege abrogă legislația din tratatul din 1972 prin care Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană, așa cum era cunoscută atunci, și încorporează peste 12.000 de reguli și reglementări ale UE în legislația britanică înainte de ieșirea Londrei din UE prevăzută în 2019.

În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar și se va desfășura în perioada mandatului România la președinția Consiliului Uniunii Europene.

România va prelua, la 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, președintia Consiliului UE, perioadă în care pe agenda europeană se vor afla dosare extrem de importante – Brexit-ul, alegerile pentru Parlamentul European și Cadrul financiar multianual post-2020.

În discursul său privind starea Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să primească rapid România și Bulgaria în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.