Jose Manuel Barroso: România și Bulgaria întrunesc criteriile de aderare la spaţiul...

Jose Manuel Barroso: România și Bulgaria întrunesc criteriile de aderare la spaţiul Schengen

România și Bulgaria au întrunit criteriile de aderare la spaţiul Schengen şi eu cred că ar fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând cu putinţă, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul unui interviu acordat presei bulgare.

Potrivit Agenției de Știri Focus, președintele CE a reamintit că libera circulaţie reprezintă un principiu fundamental al Uniunii Europene şi nu ar trebui să fie pus sub semnul întrebării.

Pentru a avea o astfel de piaţă a muncii noi avem nevoie de conexiuni cu dublu sens în Europa. Acesta este motivul pentru care unele dintre eforturile noastre se îndreaptă în direcţia înfiinţării unei pieţe unice a energiei, construirii de reţele care vor conecta toate statele UE pentru a evita să avem asemenea insule energetice, a declarat el, adăugând că lipsa unei pieţe unice ar face ţările mai dependente de furnizorii de energie.

Conform acestuia, uniunea economică şi monetară ar trebui întărită, deoarece, afirmă el, statele care au o monedă comună ar trebui să aibă mai multe mecanisme de coordonare între ele.

În acelaşi timp, noi nu ar trebui să creăm state membre de categoria unu şi de categoria doi. Comisia Europeană se poziţionează de partea acelora care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă, iar noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ne asigura că unele state membre nu au un statut diferit. Fac apel la fiecare dintre ele să depună eforturi în această direcţie. Cred în unitatea Europei şi cred că suntem mai puternici atunci când suntem uniţi, a declarat Barroso, citat de Rador.