Jurnaliştii români desluşesc “Noua poveste a Drumului Mătăsii”

Jurnaliştii români desluşesc “Noua poveste a Drumului Mătăsii”

Trei jurnalişti din România participă la Beijing şi Shanghai la evenimentele incluse în agenda forumului media intitulat “Noua poveste a Drumului Mătăsii”, organizat de Departamentul Internaţional al Comitetului Central al P.C. Chinez, în perioada 13 + 20 octombrie.

Timp de o săptămână, Marius Popescu, Ana Maria Neacşu şi Roxana Vântu au participat la conferinţe şi seminarii alături de colegi din Europa şi Asia, tema evenimentului fiind prezentată sub diferite aspecte de reprezentanţi ai departamentelor de politică internă, externă şi economie, anunţă romanian.cri.cn.

 De asemenea, jurnaliştii s-au întâlnit, între alţii, cu reprezentanţi ai Academiei chineze pentru schimburi internaţionale şi comerţ, Comisiei naţionale pentru dezvoltare şi reformă, Fundaţiei chineze pentru pace şi dezvoltare, dar şi cu reprezentanţi ai marilor corporaţii chineze sau ai zonelor de liber schimb, un important subiect fiind acela al rolului mass media în noul proiect al “Drumului Mătăsii”.

Una dintre vizitele incluse în program a vizat şi Radio China Internaţional, unul dintre cele mai mari posturi de radio din lume. Aici, jurnaliştii au vizitat şi cunoscut o parte dintre membrii redacţiei de limba română (foto), împreună cu care au făcut un schimb de informaţii, principala temă vizând relaţiile bilaterale România – China.

Roxana Vântu, jurnalist economic, a declarat că forumul îi oferă ocazia să afle mai multe aspecte legate de situaţia economică şi din zona socială a poporului chinez, dar şi despre uriaşul proiect al “Drumului Mătăsii” în secolul XXI: “Beijing este o metropolă a contrastelor, iar Shanghai este un centru de afaceri în dezvoltare şi un port cu deschidere internaţională. Consider că este nevoie de timp îndelungat pentru a cunoaşte în totalitate China. De asemenea, cred că am nevoie de timp pentru sedimentarea informaţiilor şi a experienţelor trăite aici, cu precădere în zona de interes economică”.