Acasă Cultura / Culte Jurnalistul Pavel Gătăianţu a încetat din viaţă

Jurnalistul Pavel Gătăianţu a încetat din viaţă

Pavel Gătăianţu, scriitor, publicist, jurnalist şi editor, a încetat din viață pe 22 ianuarie, anunță rtv.rs. Întreaga viaţă şi-a dedicat-o cuvântului scris, pentru care a fost răsplătit cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: premiul I pentru proză al săptămânalului „Libertatea” (1995), premiul „Ethos românesc” al Salonului Internaţional de Carte de la Iaşi (1997), premiul pentru întreaga activitate în slujba poeziei, „Mihai Eminescu”, Târgovişte (2004), premiul „Insigna de Aur” a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (2009), premiul literar „Mihai Eminescu” al Universităţii „Vasile Goldiş”, Arad (2011).

De asemenea,  Pavel Gătăianţu  a fost membru al Societății Scriitorilor din Voivodina, al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor din Serbia, al Uniunii Istoricilor Bănățeni din Timișoara, al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

S-a născut la Locve – Sân Mihai, la 15 decembrie 1957, într-o familie de ţărani harnici. După şcoala generală din satul natal, a absovit Şcoala Medie de Economie din Alibunar, apoi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Belgrad. La începutul activităţii a fost profesor la şcolile medii din Alibunar şi Vârşeţ, după care s-a dedicat trup şi suflet jurnalisticii. Din anul 1986 a profesat ca ziarist la Postul de Radio Novi Sad, unde a realizat numeroase emisiuni culturale.

De-a lungul anilor, Pavel Gătăianţu a activat pe plan cultural prin înfiinţarea de reviste dedicate limbii şi literaturii române, cum sunt „Cuvântul Românesc” (1991), „Foaia Sân-Mihaiului” (1993), „Kulturbrücke” (1999), „Caietele Gătăianţu” (2005), „Europa” (2008) şi „Prichindelul” (2009).

De-a lungul carierei, Pavel Gătăianţu s-a afirmat ca scriitor şi poet. A scos de sub tipar numeroase volume de poezii şi proză scurtă. A publicat atât în Voiovodina, la editurile “Libertatea”, Panciova, “Tibiscus”, Uzdin, “Floare de latinitatea”, Novi Sad, cât şi în România – la Timişoara şi Iaşi.