“Jurnalul fericirii” de N. Steinhardt va fi prezentat la Festivalul Internațional BOOKCITY...

“Jurnalul fericirii” de N. Steinhardt va fi prezentat la Festivalul Internațional BOOKCITY din Milano

Pentru a cincea oară consecutiv, editura Rediviva, proiect al Centrului Cultural Italo Român din Milano participă și face cunoscute valorile culturale românești, prin volumele publicate și prezentate – la Festivalul Internațional Bookcity din Milano, cea mai mare manifestare literară și culturală din capitala Lombardiei,  care reunește la actuala ediție peste o mie de evenimente și 1.200 de invitați (autori, poeți, scriitori, oameni de artă, jurnaliști s.a.).

În cadrul ediției din acest an, Rediviva propune publicului, în cadrul colecției de Spiritualitate, Jurnalul fericirii (în traducere italiană Diario della felicita) de N. Steinhardt, în cadrul întâlnirii: Nicolae Steinhardt și vocația libertății.

Manifestarea va avea loc duminică 19 noiembrie, la Museo delle Culture del Mondo di Milano, prestigioasă locație culturală din oraș și se bucură de patronajul Consulatului General al României la Milano.

Vor lua cuvântul: Dario Fertilio, , scriitor si  jurnalist (Corriere Della Sera), Antonio Buozzi (Lettera 43), şi Donatella Ferrario (Periodici San Paolo).

De la republicarea sa în limba italiană, Jurnalul fericirii de N. Steinhardt una dintre cele mai bune cărți publicate după anul 1991, se bucură de interes și apreciere și din partea publicului italian. Mai multe recenzii după republicarea lui de către editura Rediviva din Milano  (Avvenire, Lettera 43, Vino Nuovo, Jesus, Famiglia cristiana, precum si altele care vor aparea in Osservato Romano s.a.) au adus în atenție această carte,  considerată de referință pentru cultura română.

Este a doua republicare în limba italiană a acestui volum, după apariția sa, la editura Il Mulino din Bologna, în traducerea Gabriellei Carageani și sub îngrijirea lui Gheorghe Carageani.

Anul acesta la împlinirea a 105 ani de la nașterea lui Nicolae Steinhardt, Academia Română i-a acordat titlul de academician postmortem în luna iulie 2017.

„Am intrat în închisoare orb (cu vagi străfulgerări de lumină, dar nu asupra realității, ci interioare, străfulgerări autogene ale beznei, care despică întunericul fără a-l risipi) și ies cu ochii deschiși; am intrat răsfățat, râzgâiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemulțumit, ies cunoscând fericirea; am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri, ies nepăsător; soarele și viața îmi spuneau puțin, acum știu să gust felioara de pâine cât de mică; ies admirând mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies împăcat: cu cei cărora le-am greșit, cu prietenii și dușmanii mei, ba și cu mine însumi.“ – N. Steinhardt

Cele 570 de pagini dactilografiate de autor au fost confiscate de Securitate în 1972. Manuscrisul i-a fost restituit în 1975. Între timp însă Steinhardt  finalizase o a doua variantă, mai amplă, de 760 pagini dactilografiate. “Jurnalul fericirii” a fost confiscat  a doua oară în 1984. Pasaje din carte au fost difuzare, în serial, în perioada regimului comunist la postul de radio Europa Liberă . ”Jurnalul fericirii ” a fost publicat după căderea comunismului în 1991 la editira Dacia din Cluj Napoca.

Fondată în anul 2012, în cadrul Centrului Cultural Italo Român din Milano, o asociație de voluntariat cultural, editura Rediviva urmărește promovarea valorilor culturale românești și menținerea interesului viu pentru bogăția culturală pe care o prezintă România.

În decursul edițiilor precedente desfășurate Editura Rediviva si Centrul Cultural Italo Român au organizat manifestări în cadrul Bookcity, dedicate apariței unor volume în cadrul colecțiilor Caiete românești Memoria, Phoenix, Îți povestesc lumea aducând în prim plan autori, traduceri din opera clasicilor români, subiecte legate de istoria  României, jurnale, volume de memorialistică.