Klaus Iohannis a primit ”Light Unto the Nations”, cea mai importantă distincție...

Klaus Iohannis a primit ”Light Unto the Nations”, cea mai importantă distincție a American Jewish Committee

Președintele României, Klaus Iohannis, a început vizita oficială în SUA, vizită care va dura până pe 9 iunie. Iohannis este primul șef de stat european care face o vizită oficială la Washington de la preluarea mandatului de către președintele Trump.  Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a lui Klaus Iohannis cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, în data de 9 iunie a.c.

Întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, Președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite.

Cu ocazia deplasării la Washington, președintele României a participat în data de 5 iunie a.c., în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al organizației American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență. Cu acest prilej, AJC i-a acordat preşedintelui Klaus Iohannis distincția ”Light Unto the Nations”, cea mai înaltă distincție a organizației care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

American Jewish Committee a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de ”lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel”. Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul țării noastre în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Distincția este prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfășoară până pe 6 iunie a.c., iau parte peste 2.500 de participanți din 70 de țări.

”Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței Nicolas Sarkozy, președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină. Vizita la Washington mai cuprinde și alte elemente de program, inclusiv o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din SUA.

”Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Albă, o întrevedere oficială cu Președintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relația bilaterală și reconfirmarea angajamentului ferm al României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite. Programul vizitei mele la Washington include și o întâlnire cu românii stabiliți în SUA, un moment care, sunt convins, va fi special, ca de fiecare data”, a declarat președintele României.