La Dublin începe prima ediție a Festivalului de Muzică de cameră ,,George...

La Dublin începe prima ediție a Festivalului de Muzică de cameră ,,George Enescu“

Foto: ICR

În perioada 24 noiembrie – 2 decembrie 2017, la Dublin, Irlanda, urmează să se desfășoare Festivalul de Muzică de cameră ,,George Enescu“ de la Dublin, în interpretarea ansamblurilor reunite Ficino şi ConTempo Quartet. 

Acesta  este structurat în două etape: prima va cuprinde cele mai importante lucrări camerale ale marelui compozitor român, iar a doua va  fi o competiţie importantă şi concerte cu lucrări de referinţă ale marelui maestru Dinu Lipatti. Acesta va fi primul festival de gen din Irlanda ce prezintă muzica marilor compozitori români.

RTE ConTempo Quartet, format din patru muzicieni români (Adrian Mantu, violoncel,Ioana Petcu Colan şi Lynda O’Connor, viori, Andreea Banciu, violă), a fost invitat să concerteze, având statutul de solist, pe marile scene ale lumii, chiar şi la Vatican, uneori alături de Orchestra Naţională a Irlandei sau de cea a Marii Britanii, sub bagheta unor cunoscuti dirijori din toată lumea (ex: Damian Iorio), în cadrul unora dintre cele mai importante evenimente de gen, organizateîn locuri de mare tradiţie culturală.

Ficino Ensemble este o formație camerală irlandeză care a fost înființată în anul 2012 şi care are în componenţă muzicieni importanţi ca Mia Cooper (vioară), Elaine Clark (vioară), Nathan Sherman (violă), Ailbhe McDonagh (violoncel), muzicologul si pianistul Michael Dervan, Dermot Dunne (acordeon), Iulian Puşcă (nai). Membrii formației sunt lideri ai Orchestrelor Nationale de Stat Irlandeze și artiști concertiști de renume din Republica Irlanda. Ansamblul Ficino este un grup flexibil, prezentând lucrări camerale de la trio de coarde la octet de suflători, de la piano trio la string sextet, aducând în atentia publicului atât lucrări renumite din repertoriul cameral universal, cât și lucrări contemporane sau lucrări clasice mai puțin cunoscute publicului larg.

Prima parte  constă în susţinerea a patru concerte, după cum urmează: Cello Sonata No. 1 –Enescu; Piesă de concert pentru viola si pian & Brahms Piano Trio – Enescu, în 26 noiembrie, TRINITY College Dublin, Long Room Hub,  String Quartet no 2 – Enescu, Death and the Maiden Enescu si Schubert – în 30 noiembrie, Dublin Castle, The Chapel; Piano Quartet No 2 and Faure Piano Quartet – Enescu -1 Decembrie, Dublin Castle, The Chapel; Acest concert va fi unul festiv şi va fi dedicat Zilei Naţionale a României; Octetele pentru corzi– Mendelssohn și Enescu -2 decembrie, Dublin Castle, The Chapel.

Partea a doua e reprezentată de competiția de compoziție și interpretare ,,George Enescu“.

Prin acest concurs de compoziție, care va avea loc la Royal Academy of Music, se doreşte luarea în calcul, în viitor, a implementerării în curriculumul renumitei Academii Regale de Muzică din Dublin a studiului și analizei muzicii de cameră românesti.

Vor fi acordate două premii: unul pentru aranjament muzical şi unul pentru compoziție, ambele lucrări câștigătoare urmând să fie incluse în seria de concerte a Academiei Regale de Muzică din Dublin.

La debutul competiţiei, muzicianul Adrian Mantu va susţine la Royal Irish Academy of Music, din Dublin, în faţa studenţilor şi a juriului, o conferintā cu tema: ,,George Enescu şi muzica lumii“.

Muzicienii- mentori ce vor lucra cu tinerii artiști selecţionaţi în fazele finale ale concursului ,,George Enescu“ sunt: Andreea Banciu, la sectiunea Aranjament muzical şi Adrian Mantu, la secțiunea Compoziție.

La finalul competiției, RTE ConTempo Quartet va susține un concert în cadrul căruia vor fi interpretate piese compuse de George Enescu, lucrări de referinţă ale maestrului Dinu Lipatti, precum și piesele premiate în cadrul competiției.