La Gyula a avut loc Concursul Internaţional de şah „Foaia Românească”

La Gyula a avut loc Concursul Internaţional de şah „Foaia Românească”

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, la Gyula, s-a desfăşurat a XI-a ediţie a Concursului Internaţional de şah „Foaia Românească”.

La competiţie au participat în jur de 80 de sportivi și pasionați ai șahului din România şi Ungaria, dintre care 46 de concurenţi, la diverse categorii de vârstă. La manifestare au participat şi membri marcanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria: Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula, Eva Iova Şimon, redactor-şef a publicaţiei „Foaia Românească” ş.a.  Din România au participat mai mulți şahişti, în special sportivi care se pregătesc la Palatul Copiilor din Arad, dar şi alţi concurenţi, din Oradea și Timişoara.  Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Şahiştilor Români din Ungaria, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi publicaţia „Foaia Românească”.

Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica” şi preşedinte al  Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria. Concurenții au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingătorii categoriilor aflate în concurs au primit trofee, cadouri şi premii. La concurs a fost premiat şi Gheorghe Cozma, cel mai vârstnic participant, etnic român din Bekescsaba.

Manifestarea, tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria, a fost sprijinită de Consulatul General al României la Gyula, consulul Florin Vasiloni participând la manifestare şi la momentul de decernare a premiilor, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii.