La Lisabona a fost lansat programul „Limba română, educație și comunicare”

La Lisabona a fost lansat programul „Limba română, educație și comunicare”

Foto: MRP

Prima vizită în Portugalia a ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a desfășurat în contextul deschiderii anului școlar în Peninsula Iberică, unde oficialul român a lansat programul„Limba română, educație și comunicare”.

Cu acest prilej, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a distribuit asociațiilor și școlilor parohiale românești din Portugalia peste 400 de suporturi de curs și CD-uri interactive pentru predarea limbii române, destinate ciclului primar.

În cadrul vizitei, oficialul român a participat la inaugurarea Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), la Școala din Alcabideche, acesta fiind unul din rezultatele cooperării dintre MRP și Ministerul Educației Naționale în vederea extinderii acestor cursuri în unități de învățământ din Europa.

De asemenea, ministrul a participat și la deschiderea anului școlar de la Școala parohială românească de sâmbătă din Lisabona, un proiect al Asociației „Comunitatea Românească”, cu sprijinulfinanciar al MRP. Delegația MRP a vizitat și Școala duminicală a Bisericii Penticostale Române ELIM din Lisabona, precum și Facultatea de Litere a Universității din Lisabona, unde a participat la inaugurarea Programului de Licență în „Traduceri” a Lectoratului de limba română (LLR-FLUL).

Totodată, în vederea menținerii excelentelor relații de colaborare, ministrul a avut întrevederi cu președinții asociațiilor românilor din Portugalia, cu liderii de opinie, precum și cu românii de succes.

Diaspora românească din Portugalia este un actor esențial în procesul de consolidare a relațiilor bilaterale și unul din factorii importanți ai afirmării și implementării agendei europene comune.

Conform informațiilor primite de la parohiile românești și reprezentanții asociațiilor de români din Portugalia, în teritoriu funcționează 30 de școli duminicale, opt cursuri de LCCR, un lectorat de limba română  la  Universitatea  din  Lisabona,  Facultatea  de  Litere,  Departamentul  de  Lingvistică Generală şi Romanică, nouă asociații românești, șase parohii ortodoxe româneşti (cu trei filiale în oraşe diferite), precum şi nouă biserici penticostale româneşti.