La Lisabona se înființează rețeaua parlamentarilor de diaspora din Consiliul Europei. România...

La Lisabona se înființează rețeaua parlamentarilor de diaspora din Consiliul Europei. România nu participă

Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, este scandalizat de decizia președintelui Senatului de a-i refuza deplasarea, în perioada 6-9 septembrie, la Lisabona, unde urma să participe la o reuniune a statelor membre ale Consiliului Europei care vor crea o rețea a parlamentarilor de diaspora.

”Ca membru al delegației României la Adunarea Parlamentarムa Consiliului Europei, am fost invitat sムparticip la aceastムreuniune extrem de importantムdar, președintele Senatului României, domnul Constantin Popescu Tăƒriceanu, a refuzat sムaprobe aceastムdeplasare. România, stat cu cea mai puternicムdiaspora din Europa, nu va avea niciun reprezentant la aceastムreuniune”, a scris pe contul său de facebook senatorul Badea. Acesta consideră că gestul președintelui Senatului este, de fapt, un gest împotriva comunităților românești din diaspora.

Proiectul constituirii unei rețele de parlamentari de diaspora în cadrul Consiliului Europei a pornit de anul trecut și cムprincipalul obiectiv este de a depista cât mai eficient problematica complexムcare existムîn fiecare țarムeuropeanムcu privire la cetățenii care decid sムse stabileascムîn alt stat.

”Orice stat are cetățeni care pleacăƒ, periodic sau definitiv, și de aici o serie de probleme. România are cea mai mare diaspora și tocmai de aceea era obligatorie prezența acolo”, susține Badea.

Acesta a explicat că inițiativa a apăƒrut în urmă cu un an, dupムo discuție cu parlamentari din Franța și Portugalia.

Lipsa unui reprezentant al Românie va duce automat, mai mult ca sigur, la lipsa României din structura de conducere a acestui nou grup, foarte important pentru diaspora română”, mai afirmă Viorel Badea, care mai arată că nu este singura deplasare care i-a fost respinsă: ”Aveam o deplasare în Canada, la o întâlnire importantムa diasporei de acolo și am fost anunțat cムnu pot accesa fondurile pentru deplasare. E făƒrムprecedent în istoria Senatului, sムfie respinsă deplasarea unui parlamentar în circumscripție, la invitația românilor de acolo. Acum a urmat și Lisabona”, a completat parlamentarul.