La Mahala au fost comemorate victimele deportărilor staliniste

La Mahala au fost comemorate victimele deportărilor staliniste

242
0
Foto: BucPress

În localitatea Mahala au fost comemorate victimele deportărilor staliniste. Acțiunea comemorativă a fost organizată de primăria locală, fiind consacrată memoriei victimelor primului val de deportări în masă din Basarabia și nordul Bucovieni – informează BucPress.

La acțiunea de comemorare au participat Elena Nandriș, primarul de Mahala, părintele paroh Dumitru Mițiței, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, locuitorii satului Mahala, rudele celor deportați, jurnaliști din regiunea Cernăuți, istorici.

Sursa citată reamintește că la 12 iunie 2017 se împlinesc 76 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei, când peste 25.000 de persoane, considerate o amenințare la adresa URSS, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan. Deportările, care au vizat în special populația intelectuală, au avut rolul de a distruge coloana vertebrală a poporului, ca mai apoi să-i determine pe cei rămași acasă să accepte mai ușor colectivizarea și exproprierea de bunuri. Datele oficiale arată că peste 25.000 de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ