La Mulţi Ani, vecine! – Ziua Europeană a Vecinilor, ideea unui francez...

La Mulţi Ani, vecine! – Ziua Europeană a Vecinilor, ideea unui francez de origine română

Sărbătorită pentru prima dată la Paris în 1999, la iniţiativa unui francez de origine română, ”Ziua Vecinilor” este marcată în 19 mai de peste 1.400 în oraşe din 36 de ţări ale lumii.

”Ziua Europeană a Vecinilor” atrage atenţia şi asupra tendinţelor de creştere a individialismului, izolării, singurătăţii şi de degradare a relaţiilor sociale. De asemenea, este ziua implicării active în comunitate, o ocazie de conectare la valorile solidarităţi şi prieteniei pe care ar trebui să bazeze relaţiile de bună vecinătate, potrivit TVR.

În această zi se fac petreceri sau mese în comun, se organizează evenimente sau diverse activităţi care oferă ocazia de a interacţiona şi de a strânge relaţiile de întrajutorare, respect şi bună înţelegere în comunitate.

Ziua Europeană a Vecinilor atrage atenţia şi asupra tendinţelor de creştere a individialismului, izolării, singurătăţii şi de degradare a relaţiilor sociale.

În România, sărbătoarea este organizată în general prin Ardeal, iar din anul 2013, şi la Câmpina, pe Strada Libertăţii, la iniţiativa medicului Mihaela Sumbasacu. De la un an la altul, participă tot mai mulţi oameni, pentru a socializa, ca să se cunoască mai bine şi să petreacă momente plăcute împreună, iar fiecare vecin are partea sa de contribuţie la organizarea evenimentului.

Vecini solidari

În 1990, Atanase Périfan, fiul unui emigrant român refugiat în Franţa în 1948, crea împreună cu trei vecini ai săi asociaţia Paris d’Amis, care avea drept slogan Pas de quartier pour l’indifférence. Asociaţia Parisul prietenilor dorea să deschidă inima cetăţenilor către aproapele lor, să întărească relaţiile de bună vecinătate între locuitorii aceluiaşi cartier sau imobil şi să mobilizeze la acţiune împotriva izolării. S-au obţinut sponsorizări pentru vecinii în dificultate, o maşină pentru cei cu mobilitate redusă, s-au creat creşe, cei fără loc de muncă au fost ajutaţi să-şi găsească un job, iar cei singuri au fost invitaţi de vecini la un Crăciun în familie.

În 1999 când asociaţia a marcat prima Zi a Vecinului, 10.000 de rezidenţi luau parte la sărbătoare, iar un an mai târziu, evenimentul era organizat la scară naţională, în mai mult de 30 de comune şi oraşe.

În 2003, sărbătoarea a luat amploare şi s-a răspândit în Europa devenind Ziua Europeană a Vecinilor, iar din 2007 a fost marcată şi pe alte continente. În prezent,  Atanase Périfan este consilier municipal la Paris, prezidează asociaţia Voisins solidaires şi este şi preşedintele Federaţiei europene a solidarităţii de proximitate.