Acasă Cultura / Culte La Sibiu, începe Școala de vară „Grafia latină în spațiul cultural românesc”

La Sibiu, începe Școala de vară „Grafia latină în spațiul cultural românesc”

30 de elevi și 5 profesori de la liceele ”Lucian Blaga” (Tiraspol), „Ștefan cel Mare și Sfânt” (Grigoriopol), „Alexandru cel Bun” (Bender), ”Mihai Eminescu” (Dubăsari) și „Evrika” (Râbnița), coordonați de directorii Ion Iovcev (Tiraspol) și Eleonora Cercavschi (Grigoriopol), vor participa în perioada 21-25 iulie, la Sibiu, Școala de vară „Grafia latină în spațiul cultural românesc”.

Organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Biroul pentru Reintegrare din Guvernul Rep. Moldova și Asociația PromoLex din Chișinău, este dedicată liceelor cu învățământ în grafia latină din Transnistria și beneficiază de finanțarea Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni.

Cursurile propuse de Monica Macovei (europarlamentar român, care susține problema școlilor românești din Transnistria în Parlamentul European), George Bălan (Șeful Biroului pentru Reintegrare din Chișinău), Eduard Bumbac (membru în Comisia Unificată de Control, Chișinău), Alexandru Zubco (Asociația PromoLex din Chișinău), precum și profesorii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – Eugen Străuțiu (coordonator de proiect), Iulia Crăciun, Vasile Tabără și Vlad Vasiu, se referă la istori a războiului de pe Nistru, stadiul și perspectivele soluționării conflictului transnistrean, drepturile tinerilor în regiunea de est a Rep. Moldova, cu accent pe dreptul la învățământ în grafia latină, politicile pentru românii de pretutindeni, tinerii și drepturile lor în România, cetățean în stat democratic – valori, principii, conduită și comportamente, învățământul superior din România – opțiune și oportunitate pentru absolvenții școlilor de grafie latină din Transnistria.

            Elevii români din Transnistria vor avea posibilitatea de a discuta direct cu mai mulți absolvenți ai școlilor lor stabiliți în România, printre care Nicolae Mocanu (consilier la Cancelaria Prim-Ministrului), Ivan Țurcan (masterand la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Andriana Carpov (masterand la Academia de Studii Economice din București) și Lilia Grigorașciuc (violonist la Filarmonica din Sibiu). Cu prilejul vizitei în România, tinerii vor lua contact cu valorile culturale semnificative național și regional prin vizite la Biserica Neagră (Brașov), Mănăstirea din Sâmbăta de Sus, Muzeul Brukenthal, Muzeul Culturii și Civilizației Populare ASTRA.