Lansarea proiectului ”Casa Românească din Timoc cu bibliotecă și cursuri de limba...

Lansarea proiectului ”Casa Românească din Timoc cu bibliotecă și cursuri de limba română cu elemente de cultură națională”

Sâmbătă 02 iulie 2016 la Bor, în Valea Timocului (Serbia),a avut loc lansarea proiectului finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni ”CASA ROMÂNEASCĂ DIN TIMOC CU BIBLIOTECĂ ȘI CURSURI DE LIMBA ROMÂNĂ CU ELEMENTE DE CULTURĂ NAȚIONALĂ”.

foto: Codruț Anca
foto: Codruț Anca

Constituită în luna februarie 2016 de Inițiativa Românilor din Serbia, cu fonduri proprii,  Casa Românească din Timoc primește sprijin din partea Guvernului României prin instituțiile abilitate. Astfel, sâmbătă 02 iulie a fost lansat proiectul CASA ROMÂNEASCĂ DIN TIMOC CU BIBLIOTECĂ ȘI CURSURI DE LIMBA ROMÂNĂ CU ELEMENTE DE CULTURĂ NAȚIONALĂ, proiect care se va derula în perioada iulie – decembrie 2016 cu sprijin financiar din pertea DPRRP.

foto: Codruț Anca
foto: Codruț Anca

Proiectul a fost realizat de Inițiativa Românilor din Serbia în parteneriat cu Centrul Cultural Carașul din Grădinari, Caraș-Severin (România). Evenimentul a fost prezentat și moderat de Codruț Anca – director executiv la Centrul Cultural Carașul din Grădinari, fiind completat cu intervenții pertinente din partea vicepreședintelui IRS – Iugoslav Georgevici, a prof. Viorel Dolha – Asociația Generală a Învățătorilor din România, a profesorului, istoricului și publicistului Gheorghe Rancu – Asociația Culturală ”Banatcult” și revista de cultură ”Almăjul”.

foto: Codruț Anca
foto: Codruț Anca

Manifestarea a avut un moment plin de sensibilitate prin desfășurarea unei slujbe de binecuvântare și sfințire a locației, proiectului și participanților, realizat de preotul paroh Vichentie Molin de la Biserica ”Sf. M. Mucenic Gheorghe” din localitatea Grădinari județul Caraș Severin. Părintele Molin a donat iconițe, un DVD al Episcopiei Caransebeșului și o cruce din colecția proprie.

foto: Codruț Anca
foto: Codruț Anca

Participanților li s-au oferit pixuri și insigne personalizate cu tilul proietului și a finanțatorului – DPRRP București. Cu această ocazia a fost postat și un baner care, împreună cu pixurile și insignele au fost realizate cu finanțare IRS la Editura Hoffman din Caracal – România. Profesorul Gheorghe Rancu a prezentat nr.3 al Revistei ”Românii din Timoc” cu o nouă formă de prezentare, n format A4, tipărită tot la Editura Hoffman din Caracal – România.

pentru Timp Românesc, text și foto – Corduț Anca