Acasă Stiri László Borbély: ”Cel mai bun răspuns la criza pandemiei este dezvoltarea durabilă”

László Borbély: ”Cel mai bun răspuns la criza pandemiei este dezvoltarea durabilă”

S-a încheiat prima sesiune plenară a Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă 2021, organizat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

Forumul este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale în domeniul dezvoltării durabile iar László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a avut calitatea de co-președinte, alături de Francisco André, secretar de stat pentru afaceri externe și cooperare, din Portugalia.

Evenimentul în cifre: Șapte zile de acțiune pe cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, 12 mese rotunde virtuale de training, peste 20 de evenimente paralele și diverse pre-întâlniri, culminate cu sesiuni plenare hibride, cu participarea reprezentanților la nivel înalt din 56 de țări ce vor adopta Agenda Oficială, element simbol al forumului.

În deschiderea sesiunii de ieri au luat cuvântul Amina J. Mohammed, secretar general adjunct al ONU, Munir Akram, președinte ECOSOC, Olga Algayerova, gecretar executiv al UNECE.

”În România, ca și în celelalte țări, criza pandemiei a adus o mulțime de provocări. Fiecare aspect al vieții noastre a fost afectat. Toate instituțiile publice, precum și ceilalți actori sociali au trebuit să își schimbe abordarea și să găsească cea mai bună soluție pentru a face față obstacolelor pandemice. Cel mai bun răspuns la criza pandemiei este dezvoltarea durabilă. Solidaritatea și rezistența sunt singurul mod de a merge mai departe. De aceea trebuie să cooperăm mai bine și să consolidăm cooperarea multilaterală și parteneriatele din regiunea UNECE.”, a susținut László Borbély, co-președinte al forumului.

În contextul Forumului, marți, 16 martie, România a organizat un side-event cu tema Alinierea Planurilor Europene de Redresare și Reziliență cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă: rolul coerenței politicilor și al liderilor din serviciile publice. Din partea României, au luat cuvântul Cristian GHINEA ministrul investițiilor și proiectelor europene, Siegfried Mureșan, europarlamentar, László Borbély, consilier de Stat.

“A fost un prilej extraordinar de a ne confirma că avem nevoie unii de alții mai mult ca niciodată și că toate eforturile noastre de redresare după pandemia Covid19 trebuie să aibă la bază Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030. Toți paneliștii și participanții au adus contribuții valoroase ce vor face obiectul unei Note orientative practice, care va sprijini țările să consolideze coerența politicilor pentru dezvoltare durabilă și să găsească echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu.”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Despre Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa

Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (CEE-ONU) este una dintre cele cinci comisii regionale ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) iar misiunea acesteia este promovarea integrării economice paneuropene. Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély,  are, în acest an, calitatea de copreședinte al Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă și va modera panelurile din cadrul acestuia.

 

Articolul precedent”Centenarul alianței militare româno-poloneze”
Articolul următor10 ianuarie – Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor naturii