În fiecare an în luna septembrie, deputații în Parlamentul European propun candidați pentru Premiul Saharov. Fiecare candidat trebuie să beneficieze de sprijinul a cel puțin 40 de deputați, iar fiecare deputat poate susține doar un candidat. Candidaturile semnate și însoțite de elemente justificative sunt evaluate în cadrul unei reuniuni comune a Comisiei pentru afaceri externe și a Comisiei pentru dezvoltare. Lista scurtă, cu trei candidați, este înaintată Conferinței președinților (organ al Parlamentului European condus de președinte, din care fac parte liderii tuturor grupurilor politice reprezentate în PE) pentru votul final.
În acest an, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost acordat, în urma deciziei Conferinței Președinților, Maríei Corina Machado, lidera forțelor democratice din Venezuela, și președintelui ales, Edmundo González Urrutia. Anunțul a fost făcut de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
”În încercarea de a asigura o tranziție corectă, liberă și pașnică a puterii, ei au susținut fără frică valorile pe care milioane de venezueleni și Parlamentul European le prețuiesc atât de mult: justiția, democrația și statul de drept. Parlamentul European este alături de poporul venezuelean și de María Corina Machado și președintele ales, Edmundo González Urrutia, în lupta lor pentru viitorul democratic al acestei țări. Premiul Saharov le aparține”, a spus Metsola.
În 2023, María Corina Machado a candidat la președinția Venezuelei din partea Platformei Democratice a Unității, dar a fost descalificată de Consiliul Electoral Național, controlat de regimul autoritar. Candidatura sa a fost succedată de cea a diplomatului Edmundo González Urrutia, care a denunțat eșecul guvernului de a publica rezultatele oficiale de la alegerile prezidențiale și a contestat victoria declarată a lui Nicolás Maduro. González Urrutia a părăsit țara în septembrie, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare.
Într-o rezoluție adoptată la 19 septembrie 2024, deputații au subliniat că misiunile internaționale de observare au demonstrat clar că alegerile prezidențiale din Venezuela nu au respectat standardele internaționale de integritate electorală. Ei l-au recunoscut ca președinte legitim al țării pe Edmundo González Urrutia, cel care a fost ales pe cale democratică, și pe María Corina Machado drept lideră a forțelor democratice.
Parlamentul a condamnat „frauda electorală” și gravele încălcări ale drepturilor omului, comise împotriva opoziției democratice, a poporului venezuelean și a societății civile.
Potrivit guvernului din Caracas, 2.400 de persoane au fost arestate în timpul protestelor de la alegeri, iar organizațiile neguvernamentale au raportat decesul a 24 de persoane. María Corina Machado se ascunde în continuare, în timp ce Edmundo González Urrutia a primit azil politic în Spania.
Într-o altă rezoluție din septembrie 2024, Parlamentul a cerut statelor membre să extindă sancțiunile împotriva regimului din Venezuela și să aplice sancțiuni speciale prin Regimul global de sancțiuni pentru drepturile omului al UE împotriva lui Nicolás Maduro și apropieților săi. Înainte de alegeri, Parlamentul European a îndemnat statele membre să mențină sancțiunile impuse regimului Maduro și a criticat decizia neconstituțională de a-i împiedica pe liderii opoziției să candideze la alegerile din 2024.
Ceremonia de decernare a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire va avea loc pe 18 decembrie la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului.
Premiul Saharov poartă numele fizicianului sovietic și disidentului politic Andrei Saharov. Acest premiu este cea mai înaltă distincție pentru drepturile omului din partea UE. Fondat în 1988, Premiul Saharov are o valoare de 50.000 de euro și este acordat anual de Parlamentul European persoanelor sau organizațiilor care se remarcă prin activitatea lor în următoarele domenii: apărarea drepturilor omului și a drepturilor fundamentale, în special libertatea de exprimare, protejarea drepturilor minorităților, respectarea dreptului internațional, dezvoltarea democrației și apărarea statului de drept.
Mai mulți laureați, printre care Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege și Nadia Murad, au câștigat, ulterior, Premiul Nobel pentru Pace.