Lazar Comanescu: “Francofonia să-şi consolideze poziţia în cadrul guvernanţei mondiale politice şi...

Lazar Comanescu: “Francofonia să-şi consolideze poziţia în cadrul guvernanţei mondiale politice şi economice”

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, miercuri la Reuniunea Ministerială a statelor francofone,  cu ocazia Adunării Generale a ONU.Discuţiile s-au axat pe cooperarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) cu ONU şi contribuţia Francofoniei la dezbaterea şi soluţionarea problemelor globale majore, de la situaţiile de conflict şi fluxurile migratorii, până la impulsionarea dezvoltării durabile şi gestionarea schimbărilor climatice.

Seful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca “Francofonia să-şi consolideze poziţia în cadrul guvernanţei mondiale politice şi economice”, prin întărirea parteneriatelor cu alte organizaţii internaţionale, în primul rând cu ONU. A evidenţiat, în context, participarea ţării noastre la misiunile civile şi militare ale ONU şi ale UE.

Oficialul roman a insistat pe de altă parte, asupra rolului care îi revine OIF în punerea în practică a Agendei 2030 de dezvoltare durabilă, prin întărirea capacităţii statelor francofone în realizarea, la nivel naţional, a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. A anunţat că, pentru a sprijini acest proces, România are în vedere să organizeze Forumul economic regional francofon la Bucureşti, în anul 2018.