Lecție deschisă de istorie, direct din Muzeul Național de Istorie a României,...

Lecție deschisă de istorie, direct din Muzeul Național de Istorie a României, pentru 100 de copii români din diaspora

Foto Muzeu: Costin Bogdan Albu

Asociația Interculturală Româno Elenă Dacia a organizat sâmbătă, 28 noiembrie 2020, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și profesorul Sorin Mărgărit, un eveniment special pentru copiii români din diaspora, o lecție deschisă dedicată Zilei Naționale, cu tema ”Istoria României de la daci și romani, la Marea Unire”.
Evenimentul a fost  transmis online în direct de la Muzeul Național de Istorie a României, pe platforma Zoom. La lecție au participat 100 de elevi însoțiți de profesori din diaspora (Grecia, Turcia, Scoția, Anglia, Qatar),  cu vârste de peste 8 ani, care participă la evenimentele organizate de Școala de Limba Română Dacia. Au mai fost prezenți și  elevi din România de la Liceul Tehnologic Petre Ionescu Muscel.
La evenimentul dedicat Zilei de 1 Decembrie, a participat, din partea Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni, d-nul Dinu Gîndu.
Lecția de istorie a fost susținută de profesorul Sorin Mărgărit împreună cu Andrei Grumeza și Flavius Roaită, muzeografi ai Muzeului Național de Istorie a României.
Membri ai asociațiilor de reconstituire istorico-militară “Asociația Tradiția Militară” și “Deutsches Freikorps”, aceștia au purtat în prima parte a prezentării uniforme specifice armatei romane, precum și portul dacilor și au prezentat tehnica de luptă și armamentul acestora, într-o călătorie în timp printre metopele Columnei lui Traian din sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României.
În partea a doua a întâlnirii s-a făcut o incursiune în Tezaurul României, unde copiii au văzut piese de mare valoare istorică, au aflat poveștile descoperii lor, dar și semnificația simbolică a elementelor decorative sau a însemnelor heraldice.
Copiii au putut vedea monede tip Koson, brațările dacice, coiful de la Coțofenesti, Cloșca cu puii de aur, tetraevangheliarul din aur de la Hurezi, sabia Regelui Carol I, buzduganul de aur al Regelui Ferdinand, coroana Reginei Maria, bijuteriile familiei regale și chiar Premiul Nobel primit de George Emil Palade în 1974, pentru fiziologie și medicină.
Purtând uniforme ale armatei romane, austro-ungare și germane din timpul Primului Război Mondial, gazdele lecției de dedicată aniversarii Marii Uniri au povestit copiilor cum s-a înfăptuit idealul național al românilor.
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a trei ore și jumătate, stârnind  entuziasmul și curiozitatea elevilor care la final au pus întrebări, pentru a-și completa informațiile.
Organizatorii evenimentului mulțumesc profesorului Sorin Mărgărit, precum și muzeografilor Andrei Grumeza și Flavius Roaită pentru colaborarea de excepție și implicarea totală în acest proiect, Muzeului Național de Istorie a României pentru găzduire, elevilor participanți.
„Acum, în contextul pandemiei și al distanțării sociale, dorim ca prin demersul nostru să transmitem copiilor români din diaspora sentimentul de mândrie și de apartenență națională, care se poate împlini doar prin educație și cunoașterea valorilor poporului roman” – Prof. Sorin Mărgărit.

*Corespondență de la Daniela Popescu, Grecia