Lectorii de limba română au dezbătut problematica predării limbii române ca limbă...

Lectorii de limba română au dezbătut problematica predării limbii române ca limbă străină

Secretarul de stat Victor Micula a participat, în perioada 20-21 mai 2017, la a VII-a ediţie a Reuniunii anuale a lectorilor de limba română din străinătate. Manifestarea din acest an s-a desfăşurat la Viena şi Budapesta, fiind organizată de Institutul Limbii Române în parteneriat cu Universitatea din Viena şi Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, cu sprijinul ambasadelor României şi al institutelor culturale româneşti din cele două capitale.

Sub genericul Limba română în lume, manifestarea a dezbătut problematica din ce în ce mai variată a predării limbii române ca limbă străină la universităţile din străinătate, prin intermediul reţelei de lectorate de limba, literatura, cultura şi civilizaţie românească, în contextul transformărilor din sistemele de învăţământ superior din întreaga lume, dar şi din perspectiva promovării şi perpetuării limbii române şi a studiilor de românistică ca valoare fundamentală a profilului identitar şi a setului de repere culturale naţionale.

La deschiderea oficială, găzduită de Ambasada României la Viena, au mai fost prezenţi ministrul educaţiei naţionale, ambasadorul României în Republica Austria, secretarul de stat pentru relaţii internaţionale din MEN, rectorii Universităţii din Bucureşti şi Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, oficialităţi și personalităţi ale mediului universitar de la Bucureşti şi Viena.

Secretarul de stat Victor Micula a menţionat valoarea de simbol a alegerii celor două universităţi pentru desfăşurarea ediţiei din acest an a manifestării, două instituţii etalon ale Europei Centrale având profunde legături cu spaţiul românesc, necesitatea cultivării interesului pentru limba și cultura românească şi a subliniat importanţa misiunii lectorilor de limba română. Printre elementele de actualitate ale acesteia, a subliniat oficialul român, se numără şi rolul lectorilor de formatori ai tinerilor care pot deveni adevărați ambasadori ai României, în domeniile lor de activitate.

Manifestarea a continuat pe 21 mai la Institutul de Romanistică al Universității din Viena şi la Institutul Cultural Român din Viena, urmând ca partea a doua a reuniunii să se desfăşoare la Budapesta, cu lucrări pe patru secţiuni tematice: lingvistică, literatură, cultură şi civilizaţie, traduceri.