Acasă Politic Liberalii cer ordonanță pentru diaspora

Liberalii cer ordonanță pentru diaspora

PNL a adoptat luni o rezoluţie în care solicită Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru creșterea numărului secţiilor de votare din diaspora, prin care să fie introdusă şi posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online.

Liberalii cer Guvernului adoptarea şi publicarea în „cel mai scurt timp” a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru „modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, ţinând cont de dimensiunea comunităţilor româneşti”.

PNL vrea ca textul OUG să prevădă şi modificarea Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenţă astfel încât atât orice procedură de înregistrare, cât şi orice fel de cerere sau solicitare să poată fi transmisă prin poşta electronică.

Liberalii solicită şi ca „reglementările cu privire la secţiile de votare din străinătate, în situaţia secţiilor constituite la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secţia respectivă a tuturor cetăţenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei”.

Totodată, PNL cere televiziunii publice să promoveze campania privind votul românilor din străinătate, prin includerea spotului informativ MAE şi în jurnalele de ştiri.

Premierul Dacian Cioloş a cerut, săptămâna trecută ministrului delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora, declarându-se îngrijorat de numărul foarte mic al românilor care s-au înscris în Registrul Electoral. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că 3.090 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.371 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 719 au optat pentru votul în secţiile de votare.

Alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil, în decembrie, sunt primele la care va putea fi folosit votul prin corespondeţă. Acest tip de vot nu a fost însă reglementat şi pentru scrutinul prezidenţial, pe motiv că legea pentru alegerea preşedintelui va fi modificată de viitorul Parlament. Miza la parlamentare este una mică în condiţiile în care numărul de parlamentari de diaspora a rămas la fel de mic ca în actuala legislatură – 4 deputaţi şi 2 senatori.