Acasă România Liberalizarea pieței energiei: Comisia Europeană cere autorităților române măsuri pentru informarea corectă...

Liberalizarea pieței energiei: Comisia Europeană cere autorităților române măsuri pentru informarea corectă a consumatorilor

Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată într-o scrisoare a Comisiei Europene transmisă Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei, potrivit surselor HotNews.ro. În scrisoare se precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul. Această scrisoare a fost trimisă în contextul în care slaba informare consumatorilor despre liberalizare a creat haos.

Comisia Europeană arată că este necesară o monitorizare strictă a modului în care sunt aplicate principiile concurenței și modului în care sunt protejați consumatorii.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Comisia Europeană va efectua o analiză privind activitatea ANRE, despre cum respectă legislația ca reglementator în energie.

Din cauza slabei informări, multe persoane au avut surprize neplăcute la primirea facturilor care vizează consumul pe luna ianuarie. Cei care erau în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 și care au trecut automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță (ENEL, Electrica, CEZ, E.ON), au primit facturi mult mai mari decât în decembrie. Facturile sunt mai mari și decât cele ale persoanelor care au schimbat furnizorul.

În ciuda a ceea ce cred unii consumatori, ultimul ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a amânat cu șase luni această scumpire, ci doar oferă posibilitatea furnizorilor de a veni cu discounturi, dacă doresc. Însă, chiar și cu aceste discounturi, tot vor plăti mai mult decât în decembrie.

Aproximativ 90% dintre consumatori nu au știut în luna decembrie că de la 1 ianuarie 2021 urmează să fie liberalizată piața energiei. Ulterior, după ce s-a creat haos, iar oamenii au început să ia cu asalt sediile furnizorilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a venit cu un ordin menit să îndrepte lucrurile, dar care mai mult a creat confuzie.

Un lucru asupra căruia ar trebui să insiste autoritățile este informarea consumatorilor. Dacă acest lucru nu a fost făcut la timp, marele responsabil pentru acest haos fiind ANRE. Cei care au avut de câștigat de pe urma acestui haos au fost furnizorii de ultimă instanță. De altfel, un proiect de ordin, a fost elaborat de ANRE cu aceștia la masă, în întâlniri ascunse de alte părți interesate. Doar cu ei, nu și cu reprezentanții altor furnizori sau cu cei ai consumatorilor. – mai multe pe economie.hotnews.ro

Articolul precedentÎntâlnire între coordonatorii Campaniei de vaccinare și reprezentanți ai cultelor religioase
Articolul următorCentralele termice de apartament, interzise dacă au coşuri de fum individuale