Liceeni români și maghiari în tabără pe Valea Boros

Liceeni români și maghiari în tabără pe Valea Boros

Opiniile elevilor vor fi cuprinse în procesul de elaborare a unui cod de conviețuire româno-maghiar

53 de elevi români și maghiari, de la liceele Octavian Goga și Segítő Mária din Miercurea Ciuc au participat în perioada 8- 13 octombrie, pe Valea Boros (Harghita), la ”Puzzle Camp”, o tabără bazată pe relațiile interetnice, a fost realizată de Asociația pentru Județul Harghita, susținută de Consiliul Județean Harghita, ca o continuare a unui program similar desfășurat în cursul anului trecut. Proiectul a fost susținut de Departamentul pentru Relații Interetnice, anul trecut organizându-se două workshop-uri, iar în acest an o tabără.

Fiecare zi petrecută în tabără a fost dedicată unei teme  – activități de team building, meșteșugărești, proiecție de filme și incursiune în lumea fotografiei, în cadrul cărora liceenii au colaborat pentru realizarea proiectelor. Activitățile au fost completate cu învățarea de dansuri populare specifice zonei, informarea cu privire la istoria locală, un atelier de coacere a pâinii, exerciții fizice și primit informații despre ramurile sportive practicate la Miercurea Ciuc. Reprezentantul Asociației Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ) a vorbit participanților despre drepturile și obligațiile fiecăruia.

Liceeni aflați în tabără au fost vizitați de președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care împreună cu directorul executiv al Asociației Liceenilor Maghiari din România, Olcsvári Péter, au evidențiat importanța activității desfășurate în cadrul consiliilor elevilor, au vorbit despre colaborarea asociației cu Consiliul Elevilor Maghiari din Harghita și proiectele derulate în colaborare cu Consiliul Județean Harghita.

În cadrul unui atelier de lucru, liceeni au dezbătut aspectele care pot contribui la îmbunătățirea vieții tinerilor din Miercurea Ciuc, respectiv au formulat propuneri referitoare la elaborarea unui cod de conviețuire româno-maghiar, care vor fi luate în considerare de Consiliului Județean Harghita.

Organizatorii apreciază că prin astfel de activități elevii reușesc să se cunoască mai bine unii pe alții, că cunoască cultura fiecăruia, să se familiarizeze cu limba vorbită și să lege noi prietenii.