Liceenii români din Basarabia istorică la Școala de vară de la Arcuș

Liceenii români din Basarabia istorică la Școala de vară de la Arcuș

DISTRIBUIȚI

Școala de vară „Cultură și identitate românească” de la Arcuș și-a deschis pe 6 iulie porțile pentru tineri liceeni din Basarabia istorică și se va încheia pe 15 iulie.

Deschiderea primei ediții a Școlii de vară s-a desfășurat în prezența ministrului delegat pentru relatiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, directorului general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, rectorului Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop și a directorului Direcției Românii din Afara Granițelor și Limba Română, prof.univ. Radu Baltasiu.

Angel Tîlvăr a vorbit despre semnificaţia identităţii româneşti ca forță care îi unește pe românii de pretutindeni în comunități conștiente de sine, în mijlocul unor națiuni cu mare diversitate interioară.

Totodată, ministrul delegat a subliniat importanţa afirmării şi conservării identităţii românilor din comunitățile istorice și a accentuat faptul că tânăra generație are un rol determinant, îndeplinind atât rolul de receptor, cât și pe cel de transmițător al acestor valori, în cadrul unui efort continuu asumat de familie, de școală, de biserică și de intelectualitatea românească din aceste comunităţi.

tilvar la ArcusIntelectualii români din comunitățile istorice sunt valori ale neamului românesc în integralitatea sa. Creația lor este o creație românească autentică. Ea îmbogățește patrimoniul românesc în egală măsură cu cel al țării de apartenență și al umanității. De aceea, orice contribuție la formarea culturală și dezvoltarea personală a viitoarelor generații de intelectuali români din comunitățile istorice trebuie privită ca o investiție în patrimoniul culturii române în întregimea sa și ca un efort depus pentru dezvoltarea regiunii în ansamblul ei”, a spus ministrul delegat Angel Tîlvăr în alocuţiunea susţinută cu acest prilej.

Programul Şcolii de vară de la Arcuş pentru tineri liceeni din Basarabia include prelegeri pe teme legate de istoria şi identitatea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, ateliere de tradiţii, concerte şi proiecţii de filme.

Şcoala de vară „Cultură şi Identitate Românească” de la Arcuș are în vedere pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor etnici români aflați dincolo de Prut și în ținutul istoric al Basarabiei (regiunea Ismail-Odesa), prin prezentarea unor modele româneşti și europene, prin susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, sociologie, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice (ateliere de dans, muzică și film). În cadrul școlii, va avea loc și concertul „Ritmuri românești perene“, susținut de interpretele Doina Lavric-Parghel și Lorena Oltean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.