Acasă Cultura / Culte Limba română, manifestarea a ceea ce numim suflet românesc

Limba română, manifestarea a ceea ce numim suflet românesc

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, le-a transmis participanților la conferința “Limba română în lume” un mesaj în care subliniază importanța hotărâtoare a factorului lingvistic în definirea identității naționale și apartenenței la cultura română.

Limba română este manifestarea a ceea ce numim suflet românesc, forma de expresie a gândirii și trăirii noastre. În gramatica ei se reflectă o ordine a lucrurilor care ne definesc, ne particularizează și ne sunt specifice numai nouă. Limba română este legătura care îi unește pe românii de pretutindeni, conturând, astfel, în jurul ei o comunitate. Limba română nu este limitată de bariere etnice, nici de frontiere de stat, nici de distanțe geografice. Ea poate fi oriunde acolo unde există trăire românească, unde se afirmă dragostea față de spațiul românesc și cultura română”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Conferința “Limba română în lume” se desfășoară în perioada 25-29 septembrie, la Berlin și Leipzig, și se bucură de participarea a numeroși cercetători din universități românești și germane, scriitori și oameni de cultură, printre care şi Ministrul Educației și Cercetării Ştiințifice, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Evenimentul face parte din seria anuală de manifestări iniţiate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin Institutul Limbii Române, cu scopul de a promova limba, cultura și civilizația românească peste hotare.

Conferinţa de la Berlin reuneşte oficiali români, lectori din rețeaua Institutului Limbii Române, reprezentanți ai comunității românești din Germania și ai mediilor culturale și academice din cele două state.

Pe agenda evenimentului figurează acțiuni organizate simultan, respectiv, ateliere, dezbateri și mese rotunde, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum limba română ca limbă străină, identitatea lingvistică și culturală în comunitățile românești din Germania, dar si studiile românești în spațiul academic german, cunoscută fiind colaborarea Academiei de Diplomație Culturală de la Berlin cu universități din România, Institutul Diplomatic Român şi Institutul Cultural Român.

În acest an, în parteneriat cu Ambasada României din capitala Germaniei, conferinţele de promovare se desfăşoară în Republica Federală Germania, la Berlin (25-26 septembrie) și la Leipzig (27-29 septembrie).

Precizăm că în acest moment, în reţeaua coordonată de Institutul Limbii Române îşi desfăşoară activitatea 44 de lectori de limbă română în lectorate răspândite în Europa, America de Nord și Asia.