Despre problemele cu care se confruntă românii care trăiesc în Franța!
Problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Franța au fost semnalate și dezbătute cu autoritățile franceze în cadrul vizitei pe care delegația parlamentară, compusă din deputaţii Gabriel-Valentin Boboc, Mircea Dolha, Mihai Deaconu, Ovidiu-Cristian Iane şi Maria Grecea, a efectuat-o în Franța zilele acestea.Programul vizitei de lucru a cuprins, printer altele, vizita la Mitropolia Ortodoxă pentru Europa de Vest și Meridională, unde parlamentarii români s-au întâlnit cu IPS Iosif și alte fețe bisericești pentru a discuta principala problemă a preoților români, legată de lipsa timpului pentru a se îngriji corespunzător de problemele comunității: “Preoții trebuie sa aibă un serviciu ca să se întrețină și nu pot avea mereu grijă de comunitățile pe care le păstoresc. Mitropolia are circa 600 de comunități (parohii) răspândite în întreaga Europă de Vest. Acești preoți ar trebui ajutați financiar pentru că bisericile sunt ultimele repere în calea pierderii identității românești. Tot aici funcționează și o Școală de duminică, dar ar trebui făcute cursuri mult mai des. O altă problemă pe care am constatat-o este lipsa locațiilor. Unde funcționează bisericile sunt spații închiriate sau împrumutate de la alte culte (problema asta am întâlnit-o și în Marea Britanie) și ar fi de dorit să existe ajutor pentru construirea de biserici”, a declarat pentru viitorulilfovean.ro/timpromanesc deputatul Ovidiu-Cristian Iane.
Unul dintre cele mai importante puncte ale vizitei de lucru în Franța l-a reprezentat întâlnirea cu mediul asociativ al românilor din Hexagon: “M-am bucurat pentru că au fost mulți tineri. Am identificat probleme care țin de dreptul la vot și trebuie să poată să voteze la următoarele alegeri, am stabilit necesitatea ca limba română ca să fie opțională la Bacalaureat și despre cursuri de limba română în universități. În ceea ce privește actul de intentitate românesc, ar trebui să conțină semnătura olografică ca să poată fi recunoscut de toate instituțiile de stat și private din Franța, pentru că la unele bănci este obligatoriu să ai semnătura pe ID. A fost o întâlnire constructivă în care am dezbătut și accesarea programelor DPRRP ”, a mai subliniat Ovidu-Cristian Iane.
Delegația parlamentară românească a continuat vizita în Franța cu o reuniune la care au participat deputații francezi, membri ai grupului de prietenie Franța – România, în care s-a analizat situația votului prin corespondență și electronic: “La francezi se poate vota cu procură, ceea ce la noi este anti-constituțional. Ei pot vota prin internet, dar doar cei din afara granițelor”, a mai precizat deputatul, adăugând că în Franța există discuții legate de discriminare și sunt idei care susțin implementarea votului electronic și pe teritoriul Franței, dar “cât timp legea îți permite să mandatezi pe cineva să voteze în locul tău, acest deziderat se poate atinge mai ușor. Poziția rezervată a Franței în susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen și campaniile de denigrare a românilor și a României apărute în media, ca urmare a unor acte antisociale ale unor compatrioți români de etnie romă au fost subliniate în cadrul reuniunii la care am participat, unde am primit un discurs diplomatic de evitare a unor răspunsuri clare. Au recunoscut caănu e normal să acuzi o întreagă națiune si să ștergi cu buretele meritul sutelor de mii de români integrați în societatea franceză care contribuie la economie și la plata taxelor, dar de multe ori orice problemă poate fi transformată în capital politic și electoral, exact ceea ce s-a întâmplat în Anglia în 2013” .
În cadrul vizitei în Franța, în perioada 7 -9 mai, parlamentarii români au avut și o întrevedere cu reprezentații cultelor evanghelice pentru a analiza depretul de a cumpăra locațiile în care își desfășoară activitățile. Deputatul Ovidiu-Cristian Iane a mai anunțat că aceste culte încercă de trei ani să cumpere locațiile, însă primăriile franceze le refuză autorizarea de funcționare și tranzacția de cumpărare. Situația este defavorabilă și pentru români deoarece în unele locații vor fi organizate cursuri de limba română, cor, ore de muzică și alte activități culturale.
Românii din Franța au probleme și la accesarea serviciilor sociale, iar acest subiect a fost discutat de deputații Gabriel-Valentin Boboc, Mircea Dolha, Mihai Deaconu, Ovidiu-Cristian Iane şi Maria Grecea cu reprezentații CNAF si Pole Emploi (Casa Nationala de Alocații Familiale si Agentia de Angajare). Autoritățile franceze le-au promis parlamentarilor români că problemele vor fi analizate și remediate, precizând că la înscrierea electronică în sistemul Pole Emploi (AJOFM din România) sunt cazuri în care din cauza lipsei numărului de asigurare socială, această înscriere nu este posibilă: “Se va face înscrierea și sub număr provizoriu, iar dacă nu este posibil se va putea face prin telefon sau prin prezentarea la ghișeu. Numărul de asigurare socială îl primesti la angajare sau când beneficiezi de un serviciu social. Ne-au asigurat ca vor fi mai atenți cu cazurile de români semnalate și le vor rezolva operativ”, a conchis Ovidiu-Cristian Iane.