Limba rusă promovată prin proiecte guvernamentale

Limba rusă promovată prin proiecte guvernamentale

Primele centre de studiere şi promovare a limbii şi culturii ruse vor apărea în statele CSI, ţările europene, precum şi în Cuba şi China, a precizat pentru RIA Novosti Aleksei Levcenko, consilier al vicepremierului Olga Golodeţ.

 El a comunicat că pe lângă Guvernul FR a fost creat Consiliul de coordonare pentru promovarea limbii şi culturii ruse în lume, pe care îl conduce Golodeţ.

 Consiliul este organizat pentru a coordona activitatea organelor puterii la promovarea limbii şi culturii ruse în lume. Din acesta vor face parte reprezentanţi ai Dumei de Stat, MAE, Ministerului Învăţământului, Ministerului Culturii, Rossotrudnicestvo şi alte organizaţii obşteşti.

Anul curent pentru acest program au fost alocate 1,5 miliarde de ruble. „Aceşti bani vor fi repartizaţi pentru crearea centrelor de limbă rusă peste hotare”, – a menţionat Levcenko.

 Se preconizează că programul se va referi practic la toate ţările din spaţiul postsovietic, spre exemplu, Armenia, Belorusia, Kirghizia, Tadjikistnan, Turkmenia, Ucraina, Moldova. Atare centre se vor afla de asemenea în majoritatea ţărilor europene, spre exemplu, în Franţa, Finlanda, Germania, Cehia, Bulgaria şi, în afară de aceasta, în Cuba şi China.