Lista electorală a românilor din Vârșeț (Serbia)…. în aşteptare …

Lista electorală a românilor din Vârșeț (Serbia)…. în aşteptare …

Asociația „Românii Independenți din Serbia” (RIS) și asociația „Pentru un Vârșeț mai Bun” au constituit o Listă electorală comună pentru alegerile locale în municipiul Vârșeț, în baza Protocolului de colaborare, se arată într-un comunicat primit la redacție.

În acest context, RIS are pe lista electorală a cetățenilor, denumită sugestiv „Pentru un Vârșeț mai Bun”, candidați români din toate localitățile românești: Coștei, Voivodinț, Marcovăț, Iablanca, Vârșeț, Mesici, Sălcița, Straja, Râtișor, Vlaicovăț, Jamul Mic și Pârneaora, ceea ce reprezintă circa 1/3 din totalul candidaților pe listă.

Vârșețul este regiunea cu cea mai mare concentrație de români din Serbia, iar etnia românească n-a fost niciodată reprezentată direct în parlamentul local, ci doar prin intermediul activiștilor formațiunilor politice sârbești. Lista grupului de cetățeni „Pentru un Vârșeț mai Bun” a dat dovadă de maturitate, organizare și promptitudine, reușind să adune circa 1.700 declarații legalizate pentru susținetea celor 45 de candidați, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de semnături în istoria alegerilor locale din minicipul Vârșeț.

Asociaţia anunţă, de asemenea, că zilele trecute Comisia Electorală municipală a adoptat decizia de respingere, invocând că denumirea listei nu este specificată în hotărârea de participare la alegeri. Un alt paradox este că la Decizia de respingere a Comisiei Electorale municipale, plângerea nu este admisă, ci doar Tribunalului Administrativ de la Belgrad, care în termen de 48 de ore trebuie să adopte sentința.

După patru zile de deliberări, Tribunalul Administrativ a luat decizia că plângerea trebuie depusă Comisiei Electorale municipale. Astfel, plângerea Listei Electorale „Pentru un Vârșeț mai Bun”, după două zile, este din nou respinsă.

Astfel,  iniţiatorii listei au depus  din nou plângere la Tribunalul Administrativ de la Belgrad, care în termen de 48 de ore trebuia să ia o sentință conform legislației, dar inexplicabil, Tribunalulnu s-a pronunţat.

Campania electorală este în plină desfășurare, iar Lista „Pentru un Vârșeț mai Bun” – Lista românilor nu are încă un răspuns la plângerea depusă.

”Românii Independenți din Serbia și Asociația „Pentru un Vârșeț mai Bun” anunță membrii, susținătorii și societatea civică românească și sârbească că în viitorul apropiat vom bloca șoselele principale Vârșeț-Belgrad, Vârșeț -Zrenianin și Vârșeț -Biserica Alba în semn de protest față de Tribunalul Administrativ dacă în continuare nu se pronunță în acest caz, iar calculul politic încearcă cu orice preț eliminarea Listei electorale cu caracter românesc din competiție”, se mai arată în comunicat.