Acasă Cultura / Culte ”Liţa Veta” proiectat la Berlin de Ziua Culturii Române

”Liţa Veta” proiectat la Berlin de Ziua Culturii Române

ICR Berlin a completat, pe 15 ianuarie, programul muzical dedicat Zilei Culturii Române cu o proiecţie a episodului ”Liţa Veta” din documentarul „La porţile cerului” realizat de Grigore Leşe, „Liţa Veta” documentează magistral o zi din viaţa unei ţărănci din Munţii Sebeşului.Documentarul va fi prezentat în limba română cu subtitrare în engleză începând cu orele 18.30 în clubul ZigZag din Berlin.
Documentarul face parte din seria de emisiuni omonime realizate de Grigore Leşe pentru postul TVR Cultural, dedicate folclorului şi tradiţiilor româneşti. Călătorind prin diverse sate româneşti, Leşe scoate la lumină rituri de trecere, meşteşuguri, obiceiuri săteşti ancestrale.
Proiecţia va fi urmată de un concert de doine şi cântece tradiţionale româneşti interpretate de Oana Cătălina Chişu (voce) şi Dejan Jovanovic (acordeon).
Cei doi muzicieni abordează un repertoriu integral românesc, alcătuit din doine, precum şi legendarele cântece ale Mariei Tănase, de pildă „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Cine iubeşte şi lasă”,„Până când nu te iubeam”.
Cu aproximativ 100 de locuri, un design eclectic şi un profil hibrid de sală de concert, bar şi cafenea, clubul ZigZag este o adresă binecunoscută în Berlin pentru iubitorii de jazz, blues, folk şi world music.
Grigore Leşe este un cunoscut solist de muzică populară românească din zona Ţării Lăpuşului, profesor asociat al Facultăţii de Litere şi al Universităţii de Muzică din Bucureşti. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot).
Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante din viaţa omului. Grigore Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale. Pentru seria de televiziune ”La porţile ceriului” (TVR Cultural), Grigore Leşe a primit în 2007 cel mai important premiu din presa românească – Marele Premiu al A.P.T.R.