Acasă Alte comunitati Lituania: Challenging times for the Republic of Moldova

Lituania: Challenging times for the Republic of Moldova

 Două conferinţe-dezbatere cu tema „Challenging times for the Republic of Moldova”, la Vilnius şi respectiv Riga, avându-l ca vorbitor principal pe domnul Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning de la Bucureşti au fost organizate de Ambasada României la Vilnius.

La Vilnius, evenimentul a avut loc la Biroul de Informare Europeană din cadrul Parlamentului lituanian, fiind organizat în colaborare cu Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului Lituaniei şi cu Centrul de Studii pentru Europa de Est.

 La Riga, conferinţa a fost găzduită de Reprezentanţa Comisiei Europene, care şi-a asumat şi rolul de co-organizator.

 Conferinţa-dezbatere de la Vilnius a fost deschisă de Prof. Benediktas Juodka, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Lituanian, care a reiterat sprijinul Lituaniei pentru Republica Moldova şi a subliniat necesitatea unei implicări mai active a Uniunii Europene în relația cu partenerii estici.

 În intervenția sa, dl Dan Adrian Bălănescu, ambasadorul României, a vorbit despre importanţa continuării reformelor în Republica Moldova şi sprijinul constant acordat de România statului moldovean, având drept obiectiv apropierea țării vecine de Uniunea Europeană. La rândul său, dl Valeriu Frija, ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, a salutat organizarea evenimentului şi a subliniat că România şi Lituania sunt cei mai activi susţinători ai Republicii Moldova în UE.

 Intervenţia vorbitorului principal a fost axată pe analiza situaţiei actuale din Republica Moldova în contextul schimbărilor geopolitice din Estul Europei, propunând şi o serie de soluţii de stabilizare politică şi economică şi de menţinere a opţiunii pro-europene a statului moldovean.

 Din partea Ministerului lituanian al Afacerilor Externe a participat dl Andrius Krivas, vice-ministru, care a arătat, pe de o parte, că Lituania va fi mereu alături de Republica Moldova, iar pe de altă parte a subliniat necesitatea implementării cu rigurozitate a pachetului de reforme propus de guvernul moldovean actual.

 Dl Andrius Kubilius, liderul opoziţiei lituaniene şi fost prim-ministru, a pledat pentru necesitatea de a se oferi o perspectivă europeană clară Republicii Moldova şi pentru crearea instrumentelor necesare în vederea atingerii acestui obiectiv.

 Evenimentul de la Riga a avut o structură similară, fiind deschis de doamna Inna Steinbuka, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, care a vorbit despre oportunitatea organizării unei astfel de conferinţe-dezbateri în contextul evoluţiilor recente din Republica Moldova. Ambasadorul României a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi necesitatea reformării statului moldovean. Domnul Eugen Revenco, ambasadorul Republicii Moldova, a evidenţiat legăturile istorice şi culturale dintre statul român şi statul moldovean, angajamentul guvernului moldovean actual pentru realizarea reformelor şi opţiunea pro-europeană.

Ca și la Vilnius, dl Iulian Chifu a prezentat analiza sa asupra contextului geopolitic actual şi evoluţiilor din Republica Moldova şi a făcut o serie de recomandări cu privire la gestionarea provocărilor cu care se confruntă statul moldovean în momentul de faţă şi implementarea reformelor. A vorbit, de asemenea, despre sprijinul constant acordat de România Republicii Moldova şi despre necesitatea unei implicării mai active a partenerilor vestici.

 Din partea Parlamentului leton a participat doamna Lolita Cigane, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Europene, care a pledat pentru eforturi susţinute în vederea implementării reformelor ca singura opţiune posibilă a guvernului moldovean actual.

 Ministerul leton al afacerilor externe a fost reprezentat de domnul Margers Krams, director general al Departamentului Relaţii Bilaterale, care a reiterat sprijinul Letoniei pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a vorbit despre necesitatea mobilizării întregului potenţial pentru reformarea statului moldovean.

 Domnul Daniel Pavluts, fost consilier european la Ministerul moldovean al Economiei și fost ministru leton al economiei, a împărtăşit perspectiva sa asupra situaţiei din Republica Moldova şi provocările cu care acest stat se confruntă, aşa cum le-a perceput din experienţă directă, subliniind, de asemenea, importanţa implicării societăţii civile în reformă.