Lituania: Parlamentarii români reiau discuțiile despre aderarea la Spațiul Schengen

Lituania: Parlamentarii români reiau discuțiile despre aderarea la Spațiul Schengen

– Delegaţia parlamentară română care a participat la cea de-a treia Conferinţa interparlamentară pentru Politică Externă şi de Securitate Comună (PESC) şi Politică de Apărare şi de Securitate Comună (PSAC),  de la Vilnius, a reamintit participanţilor că unul dintre obiectivele prioritare ale agendei preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE vizează susținerea aderării României la Spaţiul Schengen, scrie Agenția Prompt Media (APM).

În cadrul acestor intervenţii, delegaţia României a mai susţinut necesitatea unei informări corespunzătoare a parlamentelor naţionale în raport cu domeniile PSEC şi PSAC, Parteneriatul Estic şi rolul său în contextul noii dimensiuni create de progresele făcute de ţările membre, responsabilitatea UE și răspunsul la criza siriană, precum și disponibilitatea României de a contribui la întărirea bazei industriale şi tehnologice a PSAC.

Reuniunea s-a desfășurat în perioada 4 – 6 septembrie, iar delegația română a fost condusă de senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă. Din delegație au făcut parte senator Marius Obreja, membru al Comisiei pentru Apărare, deputatul László Borbély, preşedintele Comisiei pentru politică externă, deputatul George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare şi deputatul Mihai Weber, membru al Comisiei pentru Apărare.

Agenda reuniunii a inclus teme referitoare la instrumentele pentru promovarea democraţiei într-o Europă extinsă, pregătirea Consiliului European din decembrie a.c,  priorităţile europene privind strategiile PESC si PSAC și viitorul cooperării UE-NATO, mai scrie APM.

Pe Agenda Conferinţei au fost organizate două Workshopuri: „Parteneriatul Estic şi importanţa sa strategică pentru Uniunea Europeană” şi „Înlăturarea decalajelor dintre capabilităţi şi ambiţii la nivelul UE, în perspectiva Consiliului European din decembrie”.