Logo-ul „Istoria drepturilor omului este povestea omenirii” – creat de o studentă...

Logo-ul „Istoria drepturilor omului este povestea omenirii” – creat de o studentă la Sociologie

Ministerul Afacerilor Externe anunță că lucrarea realizată de Andrada Elena Popescu, studentă a Facultății de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania din Brașov, a fost desemnată câștigătoare a concursului de proiecte de identitate vizuală „Istoria drepturilor omului este povestea omenirii”.

Proiectul de logo declarat câștigător răspunde cel mai bine celor trei criterii avute în vedere de comisia de evaluare: mesajul promovat, relevanța și expresivitatea din perspectiva tematicii drepturilor omului; originalitatea propunerii; elemente de tehnică și stil.

Autoarea logo-ului menționează, în conceptul transmis, că a mizat pe simbolistica puternică a cercului, care reprezintă „mișcarea eternă, perfecțiunea, absolutul, neavând un început sau sfârșit” și că a inclus, în același timp, simbolul porumbelului, care semnifică libertatea și pacea.

Proiectul câștigător va fi utilizat în cadrul campaniei de promovare a candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU al Drepturilor Omului (mandatul 2023-2025).

Din juriul concursului au făcut parte: Antonio-Roberto Momoc, decan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București), președinte al comisiei de jurizare, Simona Stanciu Antonescu, lector universitar doctor, Universitatea Națională de Arte București, Andrei Țărnea, director general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică, Ministerul Afacerilor Externe, Dragoș Hotea, director al Direcției Drepturile Omului, Protecția Minorităților și Consiliul Europei, Ministerul Afacerilor Externe și Theodora-Magdalena Mircea, șef birou, Biroul de informare MAE, Ministerul Afacerilor Externe.

Au mai fost selectate, între primele zece locuri, lucrările înscrise de George Claudiu Baciu, Alexandra Cioată, Anca Maria Ciofîrlă, Rareș Mihai Savu, Răzvan Andrei Tasi, Andrei Dumitru Olteanu, Giorgiana Adina Palcu, Flavia Marina Alexoaie și Petrina Arina Bădărău. Acestea vor fi prezentate în cadrul unor expoziții tematice online și organizate la sediile misiunilor diplomatice ale României, pe durata campaniei de promovare a candidaturii.

MAE adresează felicitări tuturor participanților la concurs și le mulțumește pentru contribuția lor creativă în acest demers de dialog, consultare și deschidere instituțională spre tânăra generație, mediul academic și societatea civilă, parteneri valoroși în implementarea campaniilor de politică externă și de diplomație publică.

România candidează pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025. Consiliului Drepturilor Omului (CDO) este organismul ONU responsabil de consolidarea, promovarea și protejarea drepturilor omului la nivel global, având sediul la Geneva. România a mai fost membru al CDO între 2006-2008, respectiv 2011-2014 și a deținut președinția forului în perioada iunie 2007-iunie 2008.

Identitatea vizuală pentru promovarea candidaturii a fost selectată în urma unui concurs public de proiecte, derulat de MAE în perioada 25 februarie – 5 mai 2021 și care s-a adresat studenților români din țară și străinătate.