Luca Niculescu: „Franța şi România vor face exerciţii culturale intense în perioada...

Luca Niculescu: „Franța şi România vor face exerciţii culturale intense în perioada următoare”

Ambasadorul Luca Niculescu a declarat  la Digi24 că, în urmă cu câteva săptămâni, l-a avut ca invitat pe noul președinte al Franței,  Emmanuel Macron, la o discuție organizată de ambasadă.

Sunt convins că Franța şi alte ţări care împărtăşesc sentimentul european vor contribui la aceasta. România e una dintre ele. Au valori comune, o tradiţie mare a relațiilor. Vom profita de anii care vor veni pentru a întări relațiile şi pentru că vom avea în curând un sezon cultural comun. Cum spunea Jean Monnet, prin acea frază – pe care nu se ştie dacă a spus-o, dar sună frumos: Dacă ar fi să reîncep proiectul european, l-aş începe prin cultură. Franța şi România vor face exerciţii culturale intense în perioada următoare”, a subliniat ambasadorul României la Paris în intervenţia făcută la postul de televiziune.

De asemenea, el a arătat că Emmanuel Macron nu a avut o altă întâlnire cu ambasadorii în afară de cea de la Ambasada României. „Un candidat la alegerile din Franța nu are prea mult timp să se întâlnească cu corpul diplomatic. A fost încă o dovadă privind angajamentul său proeuropean”, a punctat ambasadorul român în Franța.

Luca Niculescu a comentat importanța alegerii lui Emmanuel Macron în actualul context european, dar a evidențiat și dificultățile care îl așteaptă: „Este un nou preşedinte pentru Franţa, o nouă speranţă pentru Europa, pentru că toată campania lui a fost dusă în acest spirit proeuropean. A fost o campanie atipică. Dar e o victorie foarte clară. A câştigat deschiderea, în defavoarea protecţionismului. A câştigat programul proeuropean. Urmează o perioadă şi mai grea, în care trebuie să facă ceea ce a promis. Urmează alegerile legislative, în care va fi conturată majoritatea cu care va guverna Macron.”

Clivajele clasice parcă nu-şi mai găsesc locul în această lume nouă. Nu mai vorbim de stânga şi de dreapta şi vedem că alegerea se face între izolare şi deschidere. Cei care vor izolarea nu sunt de condamnat. Schimbările sunt atât de rapide, încât reflexul multora e de a se retrage. Dar Europa trebuie să găsească soluții”, a continuat acesta.

El s-a declarat optimist și a subliniat că România va avea o contribuție la această soluție și va menține în continuare o relație specială cu Franța