Lucrări inspirate din arta tradițională românească realizate de Suly Bornstein Wolff, expuse...

Lucrări inspirate din arta tradițională românească realizate de Suly Bornstein Wolff, expuse la ICR Tel Aviv

DISTRIBUIȚI

In perioada 2-30 mai 2022, ICR Tel Aviv găzduiește expoziția de mixed media intitulată „Metamorfoze” a artistei israeliene Suly Bornstein Wolff. Expoziția include lucrări de pictură, instalații din sticlă și colaje inspirate de artă tradițională românească.

În urmă cu patru ani, Suly Bornstein Wolff a vizitat Bucureștiul, ceea ce a reprezentat pentru ea ca un déjà vuo țară est-europeană plină de arhitectură și biserici din secolele trecute, străzi largi, parcuri verzi pline de flori și culori. Poveștile despre viața din România de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial le-a auzit pentru prima dată de la soacra ei, care s-a născut în satul Berbești, lângă Sighet, în Maramureș. La soacra ei a văzut fețele de masă brodate și a fost inspirată de cromatica acestora. Ulterior, când soacra ei s-a întors dintr-o călătorie în România, aceasta a adus multe fotografii și obiecte de decor tradiționale, caracterizate prin culori puternice și făurite din materiale precum sticlă, textile și lemn. Din aceste obiecte tradiționale, Suly preia, în mod constant, inspirație pentru lucrările sale de pictură și colaj.Lucrările din expoziție reprezintă întâlnirea nemediată dintre trecutul bogat al culturii române și lucrările kraft contemporane din România, pe de-o parte,șicreația artistică a lui Suly Bornstein Wolff, pe de-altă parte,a căreiafinitatepentru materiale, culoare și expresii naturale viucolorate corespund semnelor distinctive ale artei tradiționale românești.

Vernisajul expoziției, în limba ebraică, va avea loc în data de 2 mai 2022, de la ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv.

Programul serii va include și scurte momente muzicale interpretate la acordeon de un muzician local.

Între obiecte și pictură, reliefuri de perete și colaje, opera lui Suly Bornstein Wolff este o sinteză de decor și structură. Artista combină liber, dar inteligent, diverse materiale, din viața de zi cu zi, precum sticla, ceramica, lemnul și pânza într-un întreg organic. Pendulul lucrării artistice se mișcă înainte și înapoi pe această axă pe măsură ce le conectează. În lucrările ei, atât în pictură, cât și în obiecte, se regăsesc motive și inspirații din natură: texturi și forme de copaci, flori și plante, alături de forme și corpuri care simulează mișcările valurilor, cercuri, forme geometrice, curbe moi și fertile.Wolff construiește seria de obiecte din sticlă din corpuri de sticlă vechi și noi, realizate printr-o varietate de tehnici, pe care le colecționează. Ca un arheolog, ea descoperă și cartografiază zone, piețe de antichități din Israel și din întreaga lume. Suly preia și dezvăluie originile lor istorice, cultural-sociale și le reasamblează, revărsând în ele conexiuni istorico-personale.Reciclarea este adesea percepută ca o operațiune funcțională și lipsită de orice estetică. Creația artistică a lui Suly ridică procesul de reciclare la rangul de adevărată metamorfoză, prin crearea unei sintaxe meticuloase, fertile și colorate, care combină motive organice și contururi spiralate, la o operă de artă, care exprimă principii ideologice sociale despre societatea de consum.Influența Art Nouveau-ului în lucrările lui Bornstein Wolff din ultimii ani se remarcă, atât în pictură, cât și, mai ales, în obiectele din sticlă și alte materiale, precum și într-o nouă serie de colaje realizate din tăieturi de pânză pictată care înfățișează grădini și vegetație fantastică.

„Ca artist multidisciplinar, pictez și creez, în principal, obiecte și instalații. Obiectele mele sunt construite din material gata făcut și prefer să folosesc materiale care sunt menite să fie reciclate, chiar înainte ca acestea să devină nedorite sau să fie aruncate la gunoi. (…) Alături de această natură cultivată, mă concentrez și pe urbanism. Lucrările mele au o existență dublă: pe de-o parte manifestă structuri formale și culori reductive, iar pe de altă parte lucrările au o declarație conceptuală care are legătură cu metaforele culturii urbane contemporane.” (Suly Bornstein Wolff)

Expoziția este deschisă în perioada 2-30.05.2022, la sediul ICR Tel Aviv (b-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 10:00 – 17:00, vineri între orele 10:00 – 14:00

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.