Lucrările românești cuceresc Târgul internaţional de artă contemporană de la Londra

Lucrările românești cuceresc Târgul internaţional de artă contemporană de la Londra

Două galerii românești vor expune, în perioada 21 – 23 mai, în cadrul Târgului internaţional de artă contemporană Art 15, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artelor vizuale din Londra.

Proiectele propuse de cele două galerii bucureștene au în centrul lor atât arta românească de astăzi, cât şi tradiţia mai puţin cunoscută a modernismului românesc interbelic. Galeria AnnArt prezintă, în cadrul secţiunii London First, opere ale sculptorului Virgil Scripcariu, unul dintre cei mai prodigioşi artişti români ai momentului.

Expunerea este însoţită şi de un proiect foto-video, realizat împreună cu tânărul artist român Dimitris Palade, care documentează artistic procesul tehnic şi ideatic, precum şi semnificaţiile creaţiei sculptorului. Lucrările lui Virgil Scripcariu – sculptură şi grafică – vor putea fi vizionate şi în Galeria „Brâncuşi” a ICR Londra, în cadrul unei miniexpoziţii al cărei vernisaj va avea loc în seara zilei de 22 mai.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Art15 London reprezintă una dintre cele mai importante platforme de artă contemporană europeană, cu deschidere şi relevanţă globale. Ediţia din 2014 a reunit 180 de galerii din 40 de ţări şi peste 30.000 de vizitatori, facilitând comunicarea între tendinţe artistice şi operatori culturali din toată lumea. Astfel, Art15 este mai mult decât o manifestare cu multiple valenţe sociale, culturale şi politice, este un nod cultural în care se întâlnesc cele mai noi şi experimentale direcţii ale artei şi civilizaţiei contemporane.

Virgil Scripcariu este unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani. A contribuit memorabil la conceptul şi structura Pavilionului României la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008 – unde a expus şi prototipul scaunului „Bubico”. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Artă din Bucureşti între 1998 şi 2005, la clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, bursier al UAP în 2005 şi finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a participat la numeroase expoziţii din ţară: Romanian Design Week în 2013, personala de la MNAC în 2010, şi pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia.

Hedda Sterne s-a născut într-o familie de intelectuali evrei care i-a încurajat aptitudinile artistice. În adolescenţă a luat cursuri de artă la Viena, iar mai târziu a urmat istoria artei şi filosofia la Universitatea Bucureşti. Artista s-a apropiat, în anii treizeci, de mişcarea suprarealistă bucureşteană, frecventând întâlnirile grupării de la Lăptăria lui Enache. În 1938, a avut prima participare expoziţională importantă, fiind prezentă la o expoziţie a celei de-a XI-a ediţii a Salon des Surindépendants din Paris. În timp, pictura Heddei Sterne a glisat de la suprarealism spre expresionismul abstract. Lucrările ei fac parte din importante colecţii din Statele Unite, precum MoMA, Galeria Naţională şi Muzeul de Artă al Femeilor Artiste din Washington sau Institutul de Artă din Chicago.