“Lumina Păcii de la Betleem” străbate şi România

“Lumina Păcii de la Betleem” străbate şi România

Ceremonia de distribuire a “Luminii Păcii de la Betleem” va avea loc sâmbătă, 20 decembrie, la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București. Împărțirea “Luminii Păcii de la Betleem” semnifică dorința cercetașilor de a promova pacea ca modalitate de a relaționare.

Lumina Păcii a fost adusă în România de o delegație de cercetași care a participat la ceremonia de la Viena, în data de 13 decembrie, ceremonie cu reprezentanți ai diferitor confesiuni, în care se oferă ca simbol o flacără aprinsă de la Betleem. Duminică, 14 decembrie, delegația s-a oprit în mai multe comunități pentru a da lumina mai departe: Arad, Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Deva, Râmnicu-Vâlcea, Focșani – Biserica romano-catolică Ss. Apostoli Petru și Paul.

În acest an, ceremoniile de distribuire a luminii din partea Organizației Naționale “Cercetașii României” au loc sâmbătă și duminică, 20 – 21 decembrie, în 14 comunități: Arad, Baia Mare, Brăila, București, Constanța, Cluj Napoca, Deva, Drăgășani, Iași, Mangalia, Pașcani, Piatra Neamț, Pildești, Râmnicu Vâlcea, Tecuci.

Acest eveniment rezidă din principiile și valorile cercetășești, motto-ul evenimentului din anul 2014 fiind “Împărțind fericire, îți va aduce pace”. Anul 2014 a fost declarat an comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, iar prin desfășurarea evenimentului în lăcaşul voievodal al Sfinţilor Martiri, cercetașii cinstesc moştenirea spirituală și rolul pe care Voievodul Constantin Brâncoveanu l-a avut în luminarea poporului prin învăţătură și cultură tipărită.

Cercetaşii din Austria au inițiat proiectul “Lumina Păcii de la Betleem” în anul 1989. Din anul 1995 mesajul manifestării a fost definit ca un mesaj de pace adresat fiecărui om ce primeşte Lumina în casa sa. Scopul campaniei este de a duce Lumina Păcii la cât mai mulţi oameni, de a le transmite acestora mesajul de pace, de a încuraja pe oricine, dar în special pe cercetaşi, prin această acţiune internaţională, să creeze și să traiască Pacea.