Acasă Politic Luminița Odobescu, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre...

Luminița Odobescu, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO

foto:mae.ro

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 31 mai 2024, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, organizată la Praga.

Dezbaterile s-au concentrat pe agenda Summitului NATO de la Washington, inclusiv pe continuarea sprijinului pentru Ucraina. Miniștrii de externe aliați s-au referit totodată și la implementarea deciziilor Summitului de la Vilnius privind consolidarea măsurilor de descurajare și de apărare pe Flancul Estic, ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei. Discuțiile au relevat și sprijinul pentru partenerii vulnerabili,  cu accent pe întărirea rezilienței acestor state.

Ministrul Luminița Odobescu a accentuat importanța măsurilor de consolidare unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, cu atât mai importantă în condițiile intensificării provocărilor la adresa statelor aliate.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea continuării sprijinului substanțial pentru Ucraina, inclusiv necesitatea ca deciziile Summitului NATO de la Washington să reconfirme angajamentul ferm pentru un pachet solid și predictibil de asistență pentru Ucraina.

Ministrul afacerilor externe a subliniat imperativul răspunsului clar și coerent și al solidarității statelor aliate la acțiunile hibride a căror frecvență a crescut considerabil în ultima perioadă. Coordonarea eforturilor aliate în acest sens este esențială.