Acasă Europa Lupta împotriva sclaviei moderne începe din școală

Lupta împotriva sclaviei moderne începe din școală

18 Octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

În perioada 16 – 22 octombrie 2017, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane”.

Campania “Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane” cuprinde o serie de evenimente organizate de ANITP la nivel naţional.

La nivel central, miercuri, 18 octombrie 2017, va avea loc Conferinţa Naţională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, iar la nivel regional, fiecare dintre cele 15 Centre Regionale ale ANITP va desfăşura, în judeţele din aria de competenţă, activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile.

Astfel, Centrele Regionale ale ANITP îşi propun desfăşurarea a peste 163 de activităţi prevenitive în şcoli, licee, centre de plasament, centre de cultură sau spaţiul public şi vor reuni principalii factori de decizie la nivel judeţean în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, în cadrul şedinţelor inter-instituţionale judeţene anti-trafic.

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintată de Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane coordonează, evaluează şi monitorizează la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.