Acasă Africa MAE: Primii români evacuați din Sudan

MAE: Primii români evacuați din Sudan

Încă 20 au solicitat evacuarea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului in noaptea de 23 spre 24 aprilie 2023, cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti.

Task force-ul interinstituțional MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetățenii români care nu mai dețineau documente valabile și a organizat, în cooperare cu autoritățile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinația finală.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri deosebite atât autorităților franceze, cât și celorlalte autorități străine și române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a membrilor acestora de familie din Sudan.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au facut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba  +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice  +251 935 350 059.