MAE: Secția consulară de la Chișinău este printre cele mai performante din...

MAE: Secția consulară de la Chișinău este printre cele mai performante din întregul sistem consular românesc

ambasada

Ministerul Afacerilor Externe a respins criticile aduse de mai multe ONG-uri la adresa ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurcă, arătând că echipa misiunii diplomatice își îndeplinește activitatea în baza mandatului încredințat, “ținând cont de complexitatea mediului și a specificului societății din Republica Moldova“.

“Ministerul Afacerilor Externe nu împărtășește aprecierile formulate în comunicatul remis presei în data de 16 decembrie din partea unui număr de organizații neguvernamentale cu privire la activitatea conducerii Ambasadei Românei în Republica Moldova. Echipa Ambasadei României în Republica Moldova își îndeplinește activitatea în baza mandatului încredințat, cu respectarea practicii și a uzanțelor diplomatice și ținând cont de complexitatea mediului și a specificului societății din Republica Moldova“, precizează MAE.

Referitor la aspectele de natură consulară, MAE susține că secția consulară a Ambasadei României la Chișinău este una dintre componentele cele mai relevante cu privire la capacitatea României de a implementa Codul Comunitar de Vize și standardele Schengen, trecând cu succes inspecțiile de evaluare ale Comisiei Europene.

“Secția consulară de la Chișinău este printre cele mai performante din întregul sistem consular românesc, atât sub raportul volumului de servicii, cât și sub cel al capacității de a veni, cu creativitate și receptivitate, în întâmpinarea așteptărilor solicitanților. În cazul concret la care se face referire în luarea publică de poziție menționată, secția consulară a aplicat strict prevederile relevante în materie de eliberare a vizelor”, arată diplomația de la București.

Mai multe asociații non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice Acțiunea 2012, au solicitat retragerea ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurca, pe care l-au acuzat de de incompetență.