Mai multe buletine de vot pentru diaspora moldoveană

Mai multe buletine de vot pentru diaspora moldoveană

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis creșterea numărului buletinelor de vot pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării. Decizia vine după ce Ministerul Afacerilor Externe a făcut o solicitare în acest sens.

Astfel, în 10 secții de votare deschise peste hotarele țării numărul buletinelor de vot va fi majorat de la 2.000 la 3.000. Este vorba de secții de votare din Canada, Elveția, Olanda, Franța, Portugalia și Statele Unite ale Americii, potrivit Independent.md.

„Comisia Electorală Centrală a adoptat o decizie vizazi de tirajul buletinelor de vot pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. În 10 secții de votare deschise peste hotarele țării numărul buletinelor de vot va fi majorat de la 2.000 la 3.000, în limita normelor permise de Codul Electoral”, a declarat șefa CEC Alina Russu.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale din Chisinau, „Membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul căreia a fost făcută o retrospectivă a acțiunilor de organizare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 în străinătate și au fost identificate soluții pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 13 noiembrie curent„.

Alina Russu, președintele CEC, a apreciat drept constructivă conlucrarea instituțională între CEC și MAEIE. „Este de datoria noastră să creăm condiții optime și să identificăm mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încît mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot”, a menționat Alina Russu.

La rîndul său, Anatol Vangheli, secretar general al MAEIE, și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea CEC în vederea bunei desfășurări a scrutinului prezidențial în secțiile de votare deschise peste hotare și a asigurat că serviciul diplomatic va depune şi în continuare eforturile necesare pentru o activitate reușită și în ziua de 13 noiembrie curent.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Dar, fiind conștienți de faptul că în turul II de scrutin ar putea să se înregistreze o prezență la urne mai înaltă în rîndul diasporei decât în ziua de 30 octombrie, în cadrul întrevederii s-a decis majorarea numărului de membri ai birourilor electorale până la plafonul maxim stabilit de lege –  până la 11 membri.

O altă soluție propusă constă în majorarea tirajului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate, până la 3000 exemplare, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

CEC și MAEIE reiterează îndemnul pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua organizării turului II al alegerilor prezidențiale să beneficieze de oportunitățile create pentru a-și exercita dreptul de vot în una din cele 100 secții de votare deschise în străinătate.