Manifestări religios-culturale pentru românii din Copenhaga și Stockholm de Sărbătoarea Sfântului Apostol...

Manifestări religios-culturale pentru românii din Copenhaga și Stockholm de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și Centrul pentru tineret Sfântul Voievod Ștefan cel Mare organizează o suită de evenimente și întâlniri duhovnicești care însuflețesc și încurajează tinerii și credincioșii din episcopia nordică, ocrotită de Sfântul Andrei, cel întâi chemat la apostolat.

Zilele premergătoare sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei au început cu Taina Sfântului Maslu, săvârșită în seara de vineri, 25 noiembrie 2016, în biserica parohială din Copenhaga, unde se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei. Părintele Episcop Macarie a slujit alături de preoții parohiei, întărind prin cuvânt de mângâiere și încurajare pe cei prezenți, bolnavi, neputincioși sau simpli participanți, informează www.episcopia.scandinavia.se.

În programul manifestărilor, sâmbătă, 26 noiembrie, au fost incluse activități recreative, în cadrul cărora tinerii s-au regăsit într-o atmosferă frumoasă, practicând mai multe jocuri sportive. Sâmbătă seara, după slujba Vecerniei, urmată de Litie, Preasfințitul Macarie l-a prezentat publicului român pe cunoscutul părinte Constantin Necula de la Sibiu, care a susținut o conferință pe tema de stringentă actualitate Viața în Hristos și viața noastră socială. Cum putem împăca cerințele vieții sociale, din lume, cu cerințele vieții întru Hristos? Viața socială ne asaltează tot mai mult cu cerințe acaparatoare și ne furnizează obiective care ne vlăguiesc sufletele și ne fac să trăim creștinismul ca un fel de viața la second-hand. Acestor probleme a adus răspunsuri și a deschis noi înțelesuri părintele Necula, asistat, la secțiunea de întrebări și de Preasfințitul Macarie.

Duminică, 27 noiembrie, Preasfințitul Macarie, alături de părintele Constantin Necula, preoții și diaconii din Episcopia Europei de Nord, au slujit Sfânta Liturghie, unde foarte mulți dintre credincioși s-au spovedit și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Unul dintre adulți a primit Taina Sfântului Botez. Părintelui Necula i s-a conferit de către ierarh distincția Crucea Nordului, iar tinerii au primit mai multe medalii cu chipul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Ocrotitorul Centrului pentru Tineret al Episcopiei Europei de Nord.

Programul s-a încheiat cu audierea unui concert de muzică bizantină, susținut de Grupul coral Credo al Episcopiei Europei de Nord, condus de psaltul Florin Lache, concert care a fost urmat de o agapă creștină.

Marți, 29 noiembrie și miercuri, 30 noiembrie 2016, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, sunt organizate și alte manifestări duhovnicești la Centrul Episcopal din Stockholm.