Manifestări românești la Gyula şi Szeged

Manifestări românești la Gyula şi Szeged

În cadrul „Festivalului de teatru Shakespeare” din Gyula, pe scena amenajată în incinta Liceului „Gondocs Benedek” din Gyula, Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea a prezentat în 12 iulie 2017, piesa „În inima nopţii. Episodul Lear”. 

La spectacol au asistat membri ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria, de la Gyula, Micherechi, Bătania, Săcal, Szeged, avându-l alături pe consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, dar şi un numeros public maghiar, care s-a dovedit că ştie să aprecieze teatrul românesc. Piesa s-a jucat în limba română, pe panouri electronice fiind afişată traducerea în lb. maghiară. Piesa a fost regizată de către Gavril Pinte, la spectacol fiind prezent şi directorul teatrului orădean, Daniel Vulcu.

Momentul cultural a fost o excelentă modalitate de promovare a valorilor culturale româneşti în faţa publicului maghiar.

De asemenea, Autoguvernarea Românească din Szeged (Seghedin) a organizat vineri, 14 iulie 2017, o ceremonie de depunere de coroane, la placa memorială care a fost așezată de către Primăria Szeged în Piața Klauzál din municipiul de pe Tisa, în amintirea întâlnirii dintre Nicolae Bălescu și Lajos Kossuth, prilejuită de semnarea ”Proiectului de împăciuire româno-ungară, de la 14 iulie1849”.

La eveniment au participat  Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, prof. univ. dr. Gheorghe Petrusan, președintele Autoguvernarii Române din Seghedin, conf. univ. dr. Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba si Literatura Romana a Universității din Seghedin, lect. dr. Peter Weber de la aceeași catedră, reprezentanți ai Primăriei Szeged, ai Consulatului General al României la Szeged, ai Institutului Cultural Român Budapesta, ai redacției în lb. Română a Radio-TV Ungare din Szeged, ai altor autoguvernări românești din jud. Csongrad. Evenimentul s-a încheiat printr-o recepție la sediul Primăriei din Szeged.