Acasă România MApN/110 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la...

MApN/110 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei

În intervalul 27 martie ora 16.00 – 28 martie ora 16.00, 734 militari și 275 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 110 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Calafat Bechet (Dolj), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac și Vărșand (Arad), Halmeu și Petea (Satu Mare), patrulare în comun cu forțele MAI în Capitală și în alte localități din țară, transport echipamente medicale și alte materiale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic și transport persoane.

Reamintim că, în cursul acestei dimineți, o aeronavă C-17 Globemaster III a adus la București încă aproximativ 45 de tone de echipament medical (100.000 de combinezoane de protecție), achiziționate de statul român din Coreea de Sud. În total, Unitatea Multinațională de Transport Strategic a executat, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale, două zboruri de la Seul, fiind aduse în țară aproape 90 de tone de echipamente medicale, reprezentând prima utilizare a orelor de zbor de către un stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Formațiunea medicală de tratament ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan” din Otopeni, a fost declarată operațională sâmbătă, 28 martie, și după finalizarea procedurilor de acreditare – care vor fi desfășurate de Ministerul Sănătății – Spitalul ROL 2 va funcționa ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC).

Totodată, la Constanța, sunt în derulare lucrările de amenajare pentru deschiderea celui de-al doilea Spital Modular de Izolare și Tratament, care va funcționa ca o extindere a Secției de de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 460 misiuni, la care au participat 3.271 militari și 1.021 mijloace tehnice.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.