Acasă Marea Britanie Marea Britanie se pregătește să pună capăt liberei circulații

Marea Britanie se pregătește să pună capăt liberei circulații

Londra va încerca să se doteze cu un sistem care să-i permită guvernului să decidă ce persoane cu cetățenie străină intră pe teritoriul britanic. Premierul Theresa May, care a promis să înăsprească controalele frontaliere, a afirmat că nu susține un sistem care verifică solicitanții pe baza unor factori precum educația și competențele, scrie Realitatea.net. ”Un sistem bazat pe puncte le-ar oferi cetățenilor străini dreptul de a veni în Marea Britanie dacă ei îndeplinesc anumite criterii”, a spus purtătoarea de cuvânt a premierului britanic, potrivit News.ro.

Un sistem de imigrație care funcționează pentru Marea Britanie ar garanta că dreptul de a decide cine intră în țară îi revine guvernului”, a explicat ea.

Varianta unui sistem pe puncte, propusă de ministrul de Externe Boris Johnson, fusese respinsă anterior și de un purtător de cuvânt al guvernului.

Modul exact în care Guvernul va controla circulaţia cetăţenilor UE în Marea Britanie după Brexit urmează să fie stabilit”, a spus purtătorul de cuvânt.

“Însă, după cum a spus premierul de multe ori în trecut, un sistem bazat pe puncte nu va funcţiona şi nu este o opţiune”, a adăugat el.

Un sistem bazat pe puncte le-ar oferi cetăţenilor străini dreptul să vină în Marea Britanie, dacă îndeplinesc unele criterii: un sistem de imigraţie care funcţionează pentru Marea Britanie ar asigura ca dreptul de a decide cine vine în ţară să îi revină Guvernului”, a explicat el.

Anterior, premierul Theresa May a spus, la summitul G20 din China, că un astfel de sistem nu este “un glonţ de argint” care să reducă numărul oamenilor care intră în Regatul Unit.

Ea a atras atenţia că există semne de întrebare în legătură cu funcţionarea unui astfel de sistem, dar a dat asigurări că libera circulaţie a cetăţenilor europeni nu poate continua în forma actuală.

Ea a refuzat şi să respingă posibilitatea ca Londra să contribuie cu fonduri la programele UE după Brexit, deşi banii plătiţi Bruxelles-ului au reprezentat o parte importantă a dezbaterii pentru referendum.

Sistemul, similar celui australian, a fost una dintre promisiunile-cheie făcute de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE în timpul campaniei pentru referendumul din 23 iunie.