Mari personalităţi din Transcarpatia care au contribuit la promovarea culturii româneşti

Mari personalităţi din Transcarpatia care au contribuit la promovarea culturii româneşti

Foto: EuroMedia-Bucovina

În perioada 15 martie – 31 decembrie 2018, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (Ucraina) derulează, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, proiectul ”Mari personalităţi din Transcarpatia care au contribuit la promovarea culturii româneşti”.

Proiectul cuprinde următoarele acţiuni:

  • Cercetarea și identificarea personalităților care au existat în comunitățile românești din Transcarpatia (Ucraina), o continuare a cercetării efectuate în 2016, în cadrul proiectului „Personalități marcante ale culturii românești din Transcarpatia”.
  • Constituirea unei baze de date despre fiecare personalitate, fotografii, opere publicate, articole apărute în publicații.
  • Publicarea unui volum care va cuprinde materiale referitoare la peste 100 personalități ale culturii române identificate în cadrul cercetărilor.
  • În cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie a Românilor din Transcarpatia va fi organizată o expoziție permanentă cu tema: „Personalități ale culturii românești din Transcarpatia”. Se vor edita, în limba română şi ucraineană, un număr de 1.000 de pliante cu expoziția realizată în cadrul muzeului care vor fi difuzate gratuit. Expoziţia din cadrul Muzeului va fi susţinută de mai multe manifestări conexe de valorificare a cercetărilor în cadrul Proiectului.
  • Organizarea unui simpozion internațional omagial „Mari personalități din Transcarpatia, Ucraina”, la care vor participa circa 50 de persoane din Ucraina şi 30 din România.

Termenele de realizare:

Cele cinci acțiuni se vor desfășura pe parcursul a opt luni.

În perioada aprilie – iunie 2018 se va întocmi metodologia de cercetare, managementul şi promovarea Proiectului.

În perioada iunie-septembre 2018 se va face cercetarea de teren pentru formarea bazei de date cu personalitățile românești, prelucrarea datelor culese.

În perioada septembrie-octombrie 2018 se va realiza și tipări volumul „Personalități ale culturi românești din Transcarpatia, Ucraina”, volumul II.

În perioada octombrie – noiembrie 2018 se va realiza expoziția permanentă  „Personalități ale culturi românești din Transcarpatia, Ucraina”, în cadrul Muzeul de Istorie și Etnografie a Românilor din Transcarpatia.

În perioada 1-15 noiembrie 2018 se va organiza simpozionul internațional omagial „Mari personalități din Transcarpatia, Ucraina”.

Metodele concrete de realizare a activităților:

În perioada iunie-septembrie 2018 vor fi vizitate localități din Transcarpatia, și se vor completa fișe de teren despre personalități marcante ale culturii românești, vor fi cercetate documente referitoare la aceste personalități în arhivele din Transcarpatia și România.

În perioada iunie- septembrie 2018 cercetătorii din România vor căuta documente în arhivele din Baia Mare și în arhiva Muzeului Maramureșean din Sighetul Marmației.

În perioada septembrie – octombrie 2018 se va încheia contractul cu tipografia în vederea tipăririi volumului „Personalități ale culturii românești din Transcarpatia, Ucraina”, volumul II, într-un tiraj de 1.000 de exemplare.

Pregătirea și desfășurarea simpozionului internațional se va face în luna noiembrie (contracte  pentru închirierea spațiilor de cazare, închirierea sălii pentru dezbateri etc.).

În perioada septembrie – octombrie 2018 se va organiza expoziţia „Personalităţi ale culturii româneşti din Transcarpatia, Ucraina”.

Implementarea Proiectului va fă făcută de o echipă de proiect condusă de Ion M. Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.