Acasă România Maria Ligor, nominalizată ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

Maria Ligor, nominalizată ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

Prim-ministrul Dacian Cioloș a anunțat marți seara noi schimbări în guvernul pe care îl conduce. Miniștrii Educației – Adrian Curaj, Comunicațiilor – Marius Bostan, Transporturilor – Dan Costescu și cel delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu vor fi înlocuiți.La Educație propunerea premierului este Mircea Dumitru, rectorul Universității București, la Transporturi – Sorin Bușe, cel care a pus pe picioare Centrul de Cercetare Tehnologică de la Renault, la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni vine Maria Ligor, fost ambasador al României în Spania și Canada, iar în fruntea Comunicațiilor vine, interimar, Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei Premierului.

Prioritatea noilor miniștri va fi să accelereze ”livrarea de rezultate pe proiecte începute și care nu au avansat suficient de rapid”, a declarat premierul Cioloș.

La Relația cu românii de pretutindeni, Cioloș își dorește o accelerare pe votul prin corespondență, dar și o serie de proiecte deja începute, care să faciliteze reconectarea românilor din diaspora cu țara.

Vrem să oferim cât mai multe posibilități pentru cei care doresc să revină în țară”, a subliniat Cioloș.

Maria Ligor a început cariera diplomatică în ianuarie 1996. Până la numirea sa ca ambasador in Canada, a fost ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia. Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi ca Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. Maria Ligor a deţinut în aceeaşi perioadă şi calitatea de Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului, România devenind în 2010, vicepreşedinte al Consiliului Executiv al acestei organizaţii.

Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea Europeană, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene. În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.

Ca diplomat, şi-a desfaşurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997), iar în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală. În 1997, a obţinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg, anunță Capital.ro.