Acasă Cultura / Culte ”Maria, Regina României”, premiul publicului la festivalul Les Films de Cannes a...

”Maria, Regina României”, premiul publicului la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest

Filmul „Maria, Regina României„, de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului duminică, la finalul celei de-a zecea ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul unei gale de închidere desfăşurată la Cinema Pro din Capitală, anunță AGERPRES.

Premiul i-a fost înmânat producătorului Gabi Antal, care a anunţat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Pelicula a fost prezentată în secţiunea „Avanpremierele toamnei”, iar premiul, în valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Român.

„Maria, Regina României” este o poveste bazată pe fapte reale care are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este extrem de controversată.

În primăvara anului 1919, Regina pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare. Își salvează țara, ce nu i-a fost natală, folosind cea mai puternică armă de pe pământ: iubirea.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiect cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD – Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii. A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia.

Maria devine regină în 1914. Unită prin legături de sânge cu Anglia şi Rusia şi convinsă că Anglia nu va fi învinsă niciodată, a susţinut necesitatea alierii României cu Antanta, în vederea recuperării provinciilor româneşti aflate sub stăpânire austro-ungară. Rolul său de sfătuitor al Regelui Ferdinand a atârnat greu în decizia acestuia de a intra în război împotriva patriei sale de origine, iar Regina a pledat cauza României în corespondenţa cu verii ei primari, Regele George al V-lea al Marii Britanii şi Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Primul Război Mondial o transformă în erou naţional. Participă activ pe front, încurajează răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, nu se teme de gloanţe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Maria sfârşeşte prin a fi supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“ (ea a şi fost comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, care i-a purtat numele şi a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind şi o iscusită călăreaţă). A înfiinţat  organizaţia „Regina Maria“, care a dezvoltat o reţea de spitale în Moldova şi serviciul de ambulanţă. Nu numai că nu s-a temut, dar a privit apropierea de poporul său ca pe un privilegiu pe care alte capete încoronate nu îl aveau.

După război, Regina Maria vizitează Franţa şi Marea Britanie, fiind trimisă de Rege şi susţinută de clasa politică, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris.