Acasă Republica Moldova Maricel Popa a fost ales preşedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Maricel Popa a fost ales preşedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Șeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a fost ales preşedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, acesta arătând că priorităţile mandatului său vizează consolidarea parteneriatului strategic pentru Republica Moldova. ”Priorităţi în mandatul meu sunt relaţiile de bună colaborare şi dezvoltare a zonei Moldovei, inclusiv Găgăuzia. Parteneriatul strategic trebuie să fie consolidat pentru Moldova”, a afirmat Maricel Popa într-o conferinţă de presă, informeaza Promptmedia.ro.

Cele 3 funcţii de vicepreşedinte au fost atribuite Consiliului Judeţean Prahova, vicepreședintelui Ludmila Sfîrloagă şi raioanelor Hînceşti şi Glodeni, din Republica Moldova, reprezentate prin preşedinţii Ghenadie Buză şi Ioan Leucă. Mandatul presedintelui Euroregiunii Siret-Prut-Nistru are o durată de 2 ani de zile. Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reprezintă o platformă de interconectare a administraţiilor publice din România şi Republica Moldova care se realizează pe toate domeniile: infrastructură, agricultură, mediu, sănătate, educaţie, cultură sau turism.

Administraţia locală din Republica Moldova are astfel acces la bune practici europene, soluţii de finanţare şi modernizare. Euroregiunea are în componenta sa județele Iași, Vaslui și Prahova, împreună cu un numar de 25 de raioane din Republica Moldova, municipiul Bălți și UTA Găgăuzia.

Popa, citat de Agerpres.ro. şi-a exprimat dorinţa ca din euroregiune să facă parte mai multe judeţe din România, în condiţiile în care din această structură fac parte acum trei judeţe – Prahova, Iaşi şi Vaslui, dar şi 27 de consilii raionale din Republica Moldova.

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reprezintă o platformă de interconectare a administraţiilor publice din România şi Republica Moldova pe toate domeniile structurale, sănătate, infrastructură rutieră, cultură, turism. Ne propunem ca administraţia din Republica Moldova să aibă acces la bunele practici ale Uniunii Europene, acces la fonduri, să avem proiecte comune cu toate regiunile din Republica Moldova şi din judeţele României şi o colaborare foarte bună pentru atragerea fondurilor europene atât pe educaţie, să dezvoltăm programul de modernizare şcoli, cât şi pe sănătate“, a explicat Popa.

În context, acesta a arătat că una dintre necesităţile foarte mari ale Republicii Moldova o reprezintă independenţa energetică, punctând că în 2017 va începe proiectul pentru realizarea gazoductului Oneşti-Iaşi-Ungheni-Chişinău.

În ceea ce priveşte partea de competitivitate economică şi dezvoltare a agriculturii, Maricel Popa a anunţat că, în octombrie se va deschide, lângă Iaşi, un parc agroindustrial. ”Pentru proiectele europene unde dorim să facem aplicaţii se vor deschide începând cu septembrie-octombrie ghidurile de aplicare şi atunci vă putem spune sumele pe care le putem aplica pentru Republica Moldova. Pentru partea de competitivitate economică şi dezvoltare a agriculturii, în luna octombrie (…) se va deschide la Iaşi un parc agroindustrial, depozit pentru produsele agricole din toată zona Moldovei. (…) Toţi depozitarii vor avea ajutor de minimis, nu vor plăti chiria”, a adăugat Popa.